Färjestadstränaren Tommy Samuelsson Foto; Mats Fagerström Sveriges Radio
1 av 2
Färjestadstränaren Tommy Samuelsson Foto: Mats Fagerström Sveriges Radio
Målvaktstränaren Maciej Szwoch
2 av 2
Färjestads målvaktstränare Maciej Szwoch Foto: Foto: Mats Fagerström Sveriges Radio

Färjestad på jakt efter bortaseger mot Luleå

5:04 min

Ikväll är det dags för den tredje kvartsfinalen mellan Färjestad och Luleå, det står 1-1 i matchserien och kvällens match spelas i Luleå. Glädjande så är både Linus Persson och Jonas Holös tillbaka efter skada och sjukdom.


Färjestad behöver vinna en match på bortaplan för att kunna ta sig vidare, hur tänker sig då tränaren Tommy Samuelsson knäcka den nöten?

– Det är en nöt att knäcka givetvis, men en härlig nöt och en härlig utmaning. Dom har ju varit bra på hemmaplan hela året så det blir härligt att kliva in där ikväll och gilla läget och verkligen vara beslutsam och distinkt i det man gör där ute, det blir viktigt och dom kommer givetvis försöka forcera inledningsvis som de gjort i de två tidigare matcherna och då gäller det att kunna ta tag i beslutsamheten på rätt sätt där ute.

Ni är hundraprocentiga när det gäller boxplay men saknar en del när det kommer till spel i powerplay och inte minst när det gäller vunna tekningar. Är det saker som oroar?

– Det är ju saker som vi lyfter givetvis och som måste bli bättre. Så här långt har ju inget av lagen behövt använda sig av powerplay som ett segervapen men ju längre kvartsfinalserien går desto viktigare blir powerplayet så nummer ett där är ju att ha en enorm disciplin i det man gör ute på banan och tar dom riktiga utvisningarna och inte dom onödiga för det kommer att bli avgörande. Likadant med tekningarna, där måste det till en förbättring, så enkelt är det.

Och just det här scenariot med match varannan dag passar Tommy Samuelsson som handsken. Han berättar om den känsla ett slutspel ger och den bubbla de befinner sig i.

– Det är så här man ska leva jämt, detta lever man ju för hela året. 48 timmar mellan matcherna. Det är inte så mycket att fundera på, vinst eller förlust. Det är bara att ta med sig det som är bra och förbättra det ännu mer och kanske ta en seger till.

Luleå och Färjestad känner varandra väl den här säsongen med spel mot varandra i CHL, SHL och nu också i slutspelet. Och det faktum att slutspelet avgörs i bäst av sju matcher gör att det känns som att det kommer att behövas sju matcher kanske till och med.

– Det är ju nästan så vi har en egen serie. Vi är uppe i nio matcher den här säsongen mot varandra så det är klart, det finns inga hemligheter längre  utan det är de här flosklerna man håller sig med under en säsong. Hårt jobb, disciplin, var smart och kaxig på rätt sätt där ute. Det ska bli otroligt kul att vara involverad i fortsättningen av den här kvartsfinalserien.

En annan som har en viktig roll i gruppen är målvaktstränaren Maciej Szwoch eller "Masken" som han kallas som drillar Justin Pogge och Lars Haugen. Under grundserien stod de nästan lika mycket men det stod klart tidigt att en av dom skulle bli förstemålvakt i slutspelet, en lott som föll på Justin Pogge.

Frågan är då hur "Masken"som målvaktstränare motiverar Lars Haugen att ge 100 procent varje träning, matchvärmning och sedan stå redo när han får chansen om exempelvis Justin Pogge skulle bli skadad eller ha en dålig dag på jobbet.

– Det handlar kort och gott om god kommunikation som vi startade upp redan när säsongen drog igång när vi började samarbetet den här säsongen och började känna på varandra. Lite för mig att förstå vilken människa han är och för Lars att förstå hur jag är som människa. Då hittar man ett sätt att prata med varandra. Naturligtvis vill alla spela alla matcher, alla vill vara hjältar men det går inte. Då gäller det att hitta andra vägar och jobba stenhårt på daglig basis och se till att han ska vara redo och då blir det extra mycket istid för honom på träning men jag tycker att han tar det på ett väldigt professionellt och positivt sätt.

Fortsättningen då? Laget är inne i slutspelsbubblan, och jag säger att en målvakt alltid är inne i en bubbla, för en målvakt är definitivt annorlunda i många avseenden jämfört med en utespelare.

– Ja, det är ju en speciell situation. man måste älska läget, gå ut inför 8500 personer och vilja vara bäst och vilja vara den som står i centrum hela tiden vilket kostar väldigt mycket energi. Sådana saker som mat, vila, återhämtning, träning att allt sådant blir oerhört mycket viktigare under ett slutspel då matcherna kommer så tätt och med resor och annat. Så det gäller verkligen att fylla på med sömn och inte minst försöka koppla bort hockeyn om det går.

Avslutningsvis då. Har ni två målvakter som i första läget kan trassla er ur det grepp som Luleå ändå har i kvartsfinalserien med hemmafördel än så länge?

– Det tycker jag absolut att vi har. Vi har två väldigt duktiga målvakter som trätt fram i viktiga lägen i matcherna under säsongen. Vi har gjort ett val och vi är väldigt nöjda med Justin Pogges spel i de två första kvartsfinalerna så vi ska fortsätta den symbios vi har just nu mellan försvarsspel och målvaktsspel så får vi framgång.

Och då kan det bära långt? 

-Det hoppas vi absolut!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista