Lars Pettersson, ägare av LP:s biodling, tillsammans med nyanställda Mustafa Alkhateeb.
Lars Pettersson, ägare av LP:s biodling, tillsammans med nyanställda Mustafa Alkhateeb. Foto: Therese Håkansson/Sveriges Radio

Biodling skapar arbetsmöjligheter för nyanlända

0:57 min

Bee welcome är en kampanj som välkomnar nyanländas kunskaper inom biodling och vill skapa mångfald bland biodlarna runtom i landet. Lars Pettersson, ägare av LP:s biodling i Säffle, har blivit frontperson för kampanjen och har redan anställt Mustafa Alkhateeb från Syrien.

Det är Svenska bin som ligger bakom kampanjen Bee welcome. En kampanj som syftar till att skapa mångfald och integration inom biodlingsnäringen i Sverige. Detta genom att uppmana biodlare att hitta nya kollegor bland de nyanlända, där en stor kunskap om biodling har visat sig finnas.

– Som biodlingsföretag finns det inte så många som man kan anställa som har kunskap inom biodling. Men det är ju så att det är många av de nyanlända som är duktiga biodlare. Och nu gäller det ju att vi biodlingsföretagare fångar upp dem, säger Lars Pettersson, ägare LP:s biodling i Säffle.

För sju månader sedan anställde Lars Pettersson Mustafa Alkhateeb till sin bidoling i Kila utanför Säffle. Mustafa har flytt från Syrien och hans goda bikunskaper beror på att han även i Syrien arbetade på en biodling.

– Jag hjälpte min pappa med bin, säger Mustafa som är glad över att han får jobba inom ett område där han trivs även här i Sverige.

Att komma in på biodlingsmarknanden så snabbt som Mustafa har gjort är sällsynt, men något som Svenska bin och Lars Pettersson hoppas ska bli allt vanligare.

– Det är ganska unikt. Jag vet inte någon annan invandrare som jobbar på en biodling i Sverige, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista