Annie Lööf (C). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Annie Lööf (C). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Byggnads fick inget gehör hos DO

Diskrimineringsombudsmannen, DO, tänker inte gå vidare med Byggnads anmälan av Centerpartiet och dess partiordförande Annie Lööf.

Byggnads Örebro-Värmland beslutade den 10 mars att anmäla Centerpartiet och dess partiordförande Annie Lööf till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Orsaken var det förslag som Annie Lööf la fram på Centerstämman i Karlstad den 5 februari. Hon uppmanade då arbetsmarknadens partner att komma överens om särskilda avtal för nyanlända med låga kvalifikationer - avtal som enligt Centerns önskemål skulle innebära betydligt lägre ingångslöner än i dag.

– Det är oförenligt med mänskliga rättigheter och människans lika värde, sa Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland, till P4 Värmland.

Nu har DO tittat närmare på Byggnads anmälan och meddelar idag att man inte tänker gå vidare.

I sitt yttrande skriver DO att fallet inte kommer att tas upp då politiska förslag inte lyder under diskrimineringslagen.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att främja lika rättigheter och möjligheter och motverka diskriminering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista