Henrik Lindblom, Liberalerna Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Henrik Lindblom (L). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Henrik Lindblom drar tillbaka sin flygplatskandidatur

1:51 min

Efter turbulensen kring Karlstad flygplats drar nu Henrik Lindblom (L) tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten.

– Det är ett beslut som har mognat fram. Jag känner att det är så mycket diskussioner just nu, både kring mig och min kandidatur, så det är bättre att jag kliver av och att en ny ordförande får koncentrera sig på att jobba framåt, säger han till P4 Värmland.

På sistone har det rapporterats flitigt om hur flygplatsens kontokort har använts, bland annat för inköp av alkohol, resor och generös dricks vid taxiresor.

Uppmärksamheten har främst riktats mot förre vd:n Peter Landmark, men även Henrik Lindbloms agerande under sin tidigare period som ordförande då han godkände vd:ns kvitton har ifrågasatts. Lindblom var ordförande från 2011 till mars 2015.

Tanken var ändå att Henrik Lindblom skulle väljas till ordförande igen på nästa bolagsstämma, och därmed ta över efter partikamraten och nuvarande ordföranden Nina Larsson.

Men bolagsstämman har skjutits upp. Och på måndagseftermiddagen meddelade Henrik Lindblom att han hoppar av kandidaturen. Han väljer alltså att inte invänta den kommande externa granskningen av flygplatsens kontokortshantering.

– Jag tror inte att det skulle bli bra om jag kom som ordförande, och det finns en massa ifrågasättanden bakåt. Alldeles oavsett vad utredningarna kommer fram till.

Har du fått påstötningar om att lämna?

– Nej, det har jag inte fått. Men jag är inne på mitt 40:e år som kommunpolitiker, en del tycker att det är 40 år för mycket, och då känner man så småningom när det är dags att kliva av och när man ska köra på.

Betyder det att du också är självkritisk mot hur du agerade när du var ordförande för flygplatsen?

– Nej, egentligen inte. Det här får utredningarna visa, om jag har gjort fel och vad jag eventuellt borde ha gjort och inte ha gjort. Det har inte så mycket med det att göra, det har mer att göra med den allmänna stämningen och diskussionerna som har varit.

I ett pressmeddelande skriver Henrik Lindblom också att det är viktigt att utredningen klargör om felaktigheter har begåtts, och att flygplatsen sedan får fokusera på att driva och utveckla flygtrafiken. Han önskar också den som blir vald till ordförande lycka till, och konstaterar att det kommer att krävas hårt arbete för att behålla befintlig trafik och skapa ny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista