Folksamling runt brasa
Newroz-brasan på Kronoparken lockade många Foto: Hedvig Nilsson

Välbesökt Newroz-brasa på Kronoparken

"Inget våld eller förtryck kan stoppa firandet av newroz"
3:26 min

Många samlades på Kronoparken på söndagskvällen för att fira in det kurdiska nyåret, Newroz, som startar idag den 21 mars. Newroz sammanfaller med vårdagjämningen och har firats i över 2 000 år.

Newroz har ett stort symbolvärde för kurderna, berättar Saleh Palani som sitter i styrelsen för det kurdiska förbundet Yeketi Kurdan:

- Det här året är väldigt speciellt för oss alla kurder eftersom vi har en sån farlig situation i Kurdistan. Kurderna i irakiska delen är i krig med IS och vi måste vara eniga i kampen mot terrorismen, säger han.

Det finns nästan 40 miljoner kurder i världen, och Kurdistan är uppdelat på fyra länder. I flera av dem har firandet av Newroz varit förbjudet. Ett förbud som Turkiet lättat på, men återinförde på nytt i år.

Newroz är en symbol för kurderna, det betyder frihet och ger oss kraft att kämpa tillsammans" 

Efter brandtal och kurdisk körsång antändes ett stort bål av lastpallar med hjälp av bensin, och facklor som bars av Karlstadbor i kurdiska högtidskläder. I blåsten vajade både den kurdiska och svenska flaggan.
- Vi vill tacka Sverige för att vi får fira så här fritt och tryggt, det får vi inte i andra länder, säger Saleh Palani.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".