Flygplatsen Zaventem i Bryssel och Ebba Hagbom, Karlstad. Foto: APoch Privat
Ebba Hagbom var på flygplatsen när det small. Foto: AP och Privat

Ebba från Karlstad på plats när bomberna exploderade

Ebba Hagbom: "De skriker - spring, bomb"
3:22 min

Ebba Hagbom, sjuksköterskestudent från Karlstad, hamnade mitt i kaoset på Bryssels flygplats Zaventem. Hon hör ingen smäll och reagerar först när människor kommer springande i panik.

Ebba Hagbom från Karlstad befann sig på flygplatsen i Bryssel tillsammans med tre studiekamrater på Karlstads universitet. Under sex veckor har de varit i Vietnam för att skriva sin C-uppsats och efter en lång flygning tänkte de äta frukost vid sista mellanlandningen på Zaventem i Bryssel.

Men plötsligt ser de hur människor kommer springande emot dem i panik.

Jag ser två säkerhetsvakter kommande springande nedför en trappa. De följs av massor av folk som springer med. Vi fattar inte vad som händer. Vi tror att de springer för att hinna med ett flyg. Sen hör vi vakterna vråla - spring, bomb"

Ebba och hennes kamrater tar sina väskor och bara springer med strömmen:

– Det var fullt pådrag och väskor for åt alla håll. Sen kom vi till slutet på en terminal som vi inte fick passera. Sen kom det en ny våg av människor och då hörde vi i högtalarna att det varit en explosion men att vi var i rätt del av flygplatsen och att vi skulle stanna där, berättar Ebba Hagbom.

Nu har Ebba och hennes kompisar fått åka tåg till Holland.

– Vi visste ju inte riktigt vad vi skulle göra. Vi ville ju komma så långt bort från Bryssel som möjligt. Vi tänkte att vi skulle kunna flyga hem från Amsterdam.

Hur går dina tankar nu?

– Det är så overkligt. Känns märkligt att man inte såg något, kände inget, det var bara hundra människor som sprang emot oss, säger Ebba Hagbom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".