En gravsten och ett portträtt av Baptista Schreiber. Foto: Karlskoga kommun.
Cirkushästen Meneliks gravsten finns fortfarande att beskåda i Karlskoga och hästen står även staty i en av ortens rondeller. Till höger ser vi Baptista i all hennes cirkusprakt. Foto: Karlskoga kommun.

Historien om cirkusdrottningen Baptista och hästen Menelik

4:46 min

Hur kommer det sig att det ligger en cirkushäst begravd utanför kyrkogårdsmuren i Karlskoga? Det berättar historikern Nils Ahlqvist i nionde avsnittet av Världens bästa historiska radioprogram.

Cirkusdrottningen Baptista Schreiber slog sig 1929 ner i Karlskoga efter att ha rest världen runt med sin framgångsrika cirkus. Hästen Menelik hade hon fått i gåva av det engelska hovet 1914 då en av hennes egna hästar dog av förgiftning under en föreställning i England.

– Hästen Menelik spelade en extremt stor roll i Baptistas liv. Hon var stolt över honom och berättade ofta att hon hade fått honom i personlig gåva av den engelska drottningen och det blev ett stort marknadsvärde av det här, berättar Nils Ahlqvist, Förmidddags egen historiker.

När Menelik dog ville Baptista att han skulle begravas på kyrkogården i Karlskoga, något som inte sågs på med blida ögon av kyrkogårdsförvaltningen.

– De tyckte att det var olämpligt så istället bestämde de att han skulle begravas utanför murarna. Där ligger han än idag, berättar Nils Ahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista