Moderaten Tomas Nilsson och socialdemokraten Benny Pedersén Forshaga kommun.
Moderaten Tomas Nilsson och socialdemokraten Benny Pedersén i Forshaga kommun om samarbetet kring myggfrågan i Deje och Forshaga. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Ingen Vectobac G för Deje i sommar

4:49 min

Det blir ingen myggbekämpning och spridning av bekämpningsmedlet Vectobac G med helikopter i sommar i Deje. Forshaga kommun kommer nu att satsa på ett samarbete mellan kommunen och Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag, Nedab.

Det var vid en presskonferens idag som socialdemokraterna och moderaterna i kommunen berättade om en överenskommelse när det gäller kampen mot myggen. Myggfrågan har varit väldigt stormig inom kommunalpolitiken i Forshaga men nu samarbetar alltså partierna.

– Ja, den har ju varit lite stormig, det kan inte förnekas. Men vi har väl till slut kommit fram till att vi är faktiskt till för invånarna i kommunen och vi satte oss ner och diskuterade hur vi bäst kan komma fram till en lösning och resultatet blev det här. Och det är vi helt överens om och vi tycker att det är en bra lösning som vi kan stå bakom båda partier och vi hoppas att vi får med oss hela kommunstyrelsen också, säger moderaten Tomas Nilsson, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Forshaga.

– Problemet ifrån början var att vi kommunaliserade frågan och vi politiserade den, det var det största problemet. Där är jag väldigt nöjd nu att vi nu kan säga till varandra att vi vill avpolitisera frågan och vi vill se dejebon i ögonen och säga att nu har vi verkligen gjort rätt, säger socialdemokraten Benny Pedersén, kommunstyrelsens ordförande i Forshaga.

Lösningen som man nu presenterar handlar om att man har upprättat kontakt med Nedre dalälvens utvecklingsbolag, Nedab, och de vill gärna samverka men inte i dagsläget, detta för att man just nu inte har tillräckligt många anställda med den rätta sakkunskapen.

Det framtida samarbetet kommer att byggas på en gemensam upphandling av helikopter, bekämpningsmedel och personal som inleds nu under våren med målsättning att påbörja bekämpning med helikopter 2017 eller 2018.

– Jag har varit i kontakt med kommunchefen och vi har träffat bolaget, både styrelsen och ordförande där uppe. De säger att de är välvilligt inställda till att anta utmaningen att kunna hjälpa oss. Jag förstår nu efter de åren som gått att just den kunskapen man måste ha får man inte per automatik, man måste jobba med det ett par år. Vi möjliggör delen för bolaget att kunna rekrytera in för att kunna lära upp och för att sen kunna lära oss, säger Benny Pedersén.

Vilka reaktioner tror ni att ni kommer att få?

– Jag hoppas att man har förståelse för att vi gör allt vad vi kan och att vi är fulla av tillförsikt att vi kommer att lösa det här, kanske inte i år men 2017 eller 2018, säger Tomas Nilsson.

Man har också pratat om en ny metod, SIT, den handlar om att steriliserar hanmygg och i så fall skulle det vara en långsiktig lösning. Det finns inga beslut än men forskare i Uppsala, enligt Tomas Nilsson, menar att Deje eventuellt skulle vara intressant som försöksområde.

Men inför sommaren så gäller bland annat naturvård.

– Vi har ett antal gasolfällor, jag tror det är runt 30 stycken, som vi med hjälp av arbetsmarknadsenheten placera ut i de områdena som vi vet är särskilt drabbade. Vi kommer att förebygga genom att röja i slyutsatta områden för att få luftgenomströmning så att i vart fall myggförekomsten upplevs mindre. Det är mycket psykologi också som vi ska ta i beaktande och visa stor respekt för. När det är en tuff period i tex Deje så ska vi göra vad vi kan hittills fram tills vi har löst det, säger Benny Pedersén.

– Skräcken är ju att den här myggan har en flygförmåga, den kan flyga i en och halv mil och den sprider sig. Händer det ingenting här, att vi får stopp på populationsökningen så når den Karlstad. Och då blir det väldigt jobbigt. Så det är oerhört viktigt att vi hittar en lösning tillsammans med Nedab, och får till en riktig bekämpning och få stopp på det här, säger Tomas Nilsson.

Och föreningen för myggbekämpning avdelningen Värmland är nöjda med samarbetet.

– Vi är givetvis jätteglada över att kommunen har tagit det här steget. Vi har i många år försökt att påverka kommunen till att tänka om och göra rätt, det är väl ungefär vad de har kommit fram till att göra nu. Jag hoppas att det kommer att fortlöpa och att de håller vad de tänker och säger just nu, Mikaela Mathiasson som är ordförande för myggbekämpning avdelningen Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista