Målar ett hus
Foto: Hasse Holmberg / TT.

Färre värmlänningar utnyttjar rot-avdraget

1:30 min

Betydligt färre utbetalningar för rot-avdrag gjordes i Värmland under februari månad i år jämfört med i fjol.

Efter årsskiftet blev det mindre fördelaktigt att renovera och bygga om sitt hus. Rot-avdraget sänktes nämligen från 50 procent av arbetskostnaden till 30 procent. Men trots att betydligt färre utbetalningar har gjorts så tycker Henrik Westerlund på Skatteverket att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Jag skulle vilja avvakta en månad eller två för att se om det här fortsätter eller om det vänder upp, säger Henrik Westerlund, Skatteverket.

I februari förra året betalade Skatteverket ut 23,2 miljoner kronor för rotavdrag i Värmland och i februari i år 15,8 miljoner. Men trots att det är en minskning med 32 procent procent så oroar det inte Kenneth Svärd på Byggnads Örebro-Värmland

– De företag jag varit i kontakt med har inte märkt någon nedgång. Jag tror det kommer att visa sig längre fram på året att det inte blir nån skillnad, säger Kenneth Svärd.

Är det här något som dina medlemmar oroat sig för?

– Övervägande delen oroar sig inte, säger Kenneth Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista