Kommunhuset i Årjäng. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio.
Årjäng hör till kommunerna med lägst andel kvinnliga förtroendevalda. Foto: Pontus Kinnander/Sveriges Radio

Årjäng bland kommunerna med lägst andel kvinnliga politiker

Peter Lustig: "Det är sorgligt"
1:14 min

Årjäng hör till de kommuner i landet som har lägst andel kvinnor bland sina politiker. Bara 34 procent av alla förtroendevalda i Årjäng är kvinnor, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån.

Peter Lustig sitter i kommunfullmäktige i Årjäng för Miljöpartiet. Hans parti har i nuläget bara män på sin ordinarie och sina två ersättarplatser i fullmäktige, och han beklagar Årjängs placering i SCB:s rapport.

– Jag tycker att det är sorgligt, men det är något man får fortsätta att jobba med. Vi har försökt på vår valsedel att ha varannan kvinna och varannan man, men det är svårt. Vi har bara en post i kommunfullmäktige, så där kan det vara antingen eller, och det har varit två kvinnor tidigare som ersättare men de har hoppat av, säger Peter Lustig.

SCB:s undersökning gjordes under 2015 och handlar bland annat om hur det ser ut med könsfördelning, ålder och andel utrikes födda bland de förtroendevalda i kommuner och landsting. Med förtroendevalda menas ledamöter och ersättare i fullmäktigen, nämnder, fullmäktigeberedningar samt revisorer.

Det totala antalet förtroendevalda i landet har minskat, och generellt sett är unga, kvinnor och utrikesfödda underrepresenterade. Statistiken visar också att ju tyngre de kommunpolitiska uppdragen är, desto lägre är andelen kvinnor.

Med 34 procent kvinnor bland de förtroendevalda ligger Årjäng lägst bland de värmländska kommunerna och åttonde lägst i Sverige. Till exempel finns inte en enda kvinna bland de ordinarie ledamöterna i bygg- och miljönämnden.

Lägst andel kvinnor, 28 procent, har skånska Svedala, och högst har Skinnskatteberg i Västmanland med 58 procent. Rikssnittet är 43 procent.

Bland landstingen har Värmland däremot högst andel kvinnor av alla, 54 procent.

Partierna skiljer sig också åt när det gäller könsbalansen. Även om Miljöpartiet i Årjäng i nuläget har en mansdominerad uppsättning, så är MP i landet som helhet mest jämställt med 50 procent kvinnor bland de förtroendevalda i kommunerna.

Vänsterpartiet har 49 procent, Socialdemokraterna 47, de fyra borgerliga partierna ligger mellan 40 och 44 procent medan Sverigedemokraterna sticker ut med bara 25 procent kvinnor.

Rapporten visar också att Karlstad hör till de kommuner i Sverige som har högst andel unga förtroendevalda, med 19 procent under 30 år. Grums har högst andel utrikesfödda förtroendevalda i Värmland, tolv procent, medan Hagfors med tre procent ligger lägst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".