Polisman med polisväst. Foto: Lennart Odhström, Sveriges Radio.
1 av 2
Poliser som slutas lockas tillbaka i uniform. Foto: Lennart Odhström/Sveriges Radio.
Olov Augrell polis personalchef
2 av 2
Olov Augrell, personalchef på polisen i Region Bergslagen. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.

Hopp om fler "återfallspoliser" i länet

1:29 min

För att få fler poliser i arbete, anstränger sig nu polisen i bland annat Värmland för att locka tillbaka kollegor som av olika skäl lämnat yrket.

– Det kan handla om medarbetare som av olika anledningar valt att prova andra anställningar, eller som gått i pension, säger Olov Augrell, personalchef på polisen i Region Bergslagen. Vem som helst som är intresserade av att komma tillbaka och hjälpa till.

Behöver bli fler
För polisen behöver förstärkning. Sen man blev en myndighet första januari 2015, med omfattande omorganisationer och stort missnöje i personalen som följd, har många poliser lämnat yrket.

Enligt siffror från Polisförbundet, som Aftonbladet publicerat, handlade det förra året om 832 poliser som slutade, jämfört med 678 året innan. Majoriteten av dem gick i pension, men fler än hundra av dem är under 40 år, vilket oroar.

– Det har nog inte gått någon förbi att polisen har en hård arbetsbelastning i Sverige just nu, och så ser det ut också i Bergslagen. Så är man intresserad av att komma tillbaka så är man välkommen.

Ingen högre lön
Det man gör är, enligt Augrell, att hålla ögon och öron öppna gentemot dem som slutat, och tala om att myndigheten gärna ser att de återvänder, att de behövs.

Men man lockar inte med hög lön eller speciella förmåner i sina ambitioner att få tillbaka de som slutat.

– Nej det gör vi inte, utan vi erbjuder väldigt intressanta arbetsuppgifter, med det löneläge och de statliga kollektivavtal som finns. Och så har vi ett väldigt bra tjänstepensionsavtal, säger han.

Olov Augrell vill inte sätta något särskilt mål när det gäller hur många poliser man vill ha tillbaka för att vara nöjd med sin satsning.

– Men har man jobbat som polis tidigare och är intresserad av att komma tillbaka så är man välkommen. Vi ser gärna att vi blir fler poliser, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista