Trafikstockning på motorvägFoto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.
Polisen räknar med att köer kan uppstå i påsktrafiken. (Bilden har inget direkt samband med artikeln). Foto: Jenni Jansson/Sveriges Radio.

Gott om tid bästa sättet att komma fram säkert i påsktrafiken

1:01 min

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna när många är ute och åker. Enligt statistiken omkommer i genomsnitt sju personer i trafikolyckor under påskhelgen. Men det finns flera enkla sätt att öka säkerheten. 

Många passar på att besöka släkten, andra drar till fjällen och somliga njuter av genom att ta första turen med bågen. För att inte tala om alla norrmän som väljer att fira påsken i Värmland.

Påskhelgen är alltså en av de mest trafikerade helgerna på hela året. Trafikpolisen i Värmland har också personal ute alla dagar under påsken, berättar Anders Karlsson, gruppchef.

– 45:an och 61:an är två av vägarna som är extra hårt trafikerade under helgen, säger Anders Karlsson, som menar att det finns all anledning att planera sin körning.

Och han har flera goda råd att komma med:

–Håll avstånd, stressa inte och gör inga omkörningar om du inte måste.

Vädret är en annan omständighet att ta hänsyn till.

–Det ska bli kallt på nätterna med minusgrader på flera håll. Så behåll vinterdäcken på.

Få lämnar sitt hem utan en mobiltelefon dessa dagar. Men även varma kläder är bra att ha med om man blir stående.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista