Karlskoga lasarett
En niondeplats har Karlskoga lasarett knipit på topplistan av de bästa mellanstora sjukhusen. Foto: Foto: Örebro läns landsting

Lasarettet i Karlskoga på tio-i-topp-listan

Verksamhetschef: "Vi hamnade som bästa sjukhus inom kvinnosjukvården"
1:13 min

Karlskoga lasarett har kvalat in på tio-i-topp-listan över landets bästa mellanstora sjukhus.

- Jag blev väldigt glad förstås. Det är roligt när det går bra för oss.

Det säger läkaren Håkan Lindvall som är verksamhetschef för medicinkliniken och sitter i ledningsgruppen för Karlskoga lasarett.

Det är branschtidningen Dagens medicin som varje år rankar de bästa sjukhusen med hjälp av statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting. Här kan du se listan och hur väl varje sjukhus uppfyller de olika kriterierna.

- Man mäter ju väldigt många parametrar i den här rankingen så det gäller ju att vara duktiga inom väldigt många olika delar.

Det som bedöms är medicinsk kvalitet, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår och överbeläggningar.
Att Karlskoga kvalat in på en niondeplats tror Håkan Lindvall delvis beror på förbättringar inom diabetsvården och inom dödlighet efter hjärtinfarkt.

- Vi hamnade som bästa sjukhus inom kvinnosjukvården när det gäller resultatet efter inkontinensoperationer på mellanstora sjukhus.

Ungefär var femte patient på Karlskoga lasarett kommer från Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".