Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Snart träder landstingets stora omorganisation i kraft, men flera fackförbund är kritiska mot hur landstingsledningen har drivit igenom förändringarna utan riskanalsyer från alla verksamheter. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio

Facklig kritik mot landstingets omorganisation

1:26 min

Flera fackförbund är kritiska mot hur landstingsledningen har skött den stora omorganisation som ska träda i kraft 1 april. Det saknas fortfarande riskanalyser från flera verksamheter och det är allvarligt, anser Birgitta Mossberg, Sacos ordförande inom landstinget.

– Inför en förändring och även fortlöpande ska man göra riskbedömningar av arbetsmiljön, om det är fara för människors liv eller hälsa. Och i det här fallet omfattar omorganisationen nästan alla medarbetare. Därför vill vi ha riskbedömningar.

Landstingets nya organisation innebär att det som tidigare var sju divisioner nu istället blir fyra områden med ansvar för öppenvård, slutenvård, stöd och tandvård, och knäckfrågan har varit hur olika verksamheter ska fördelas inom öppen- och slutenvårdsområdena.

Vision, Saco, Värmlands läkarförening och Kommunal är kritiska till att landstingsledningen valde att förhandla och driva igenom förändringarna trots att vissa riskanalyser saknades. De uppger också att en del skyddsombud inte har fått ta med risker som de anser är viktiga. De fyra facken valde därför att koppla in Arbetsmiljöverket.

Landstingsdirektören Gunilla Andersson tycker att man ändå hade en heltäckande bild. Samtidigt säger hon att även ledningen var kritisk till att några riskanalyser saknades.

– Vi har ungefär 60 verksamhetsområden och det saknades fem eller sex riskanalyser. Det var ändå så pass heltäckande och man såg inte risker. Men det hjälper inte, man måste ändå följa skyldigheten vi har som arbetsgivare att ha ett komplett underlag. Så därför kommer vi att leverera det till de fackliga. Vi har det underlaget nu, säger Gunilla Andersson.

Facken säger också att skyddsombud inom vissa verksamheter inte har fått ta med risker som de anser är viktiga. Hur reagerar du på det?

– Det tyckte jag var en allvarlig signal, så vi har bett facken att lämna in de synpunkterna från de skyddsombuden. Det vill vi inte att det på något vis ska filtreras, vi vill se de riskerna.

Parallellt pågår processen med det stora sparpaketet, där drygt 200 tjänster ska bort. Hur går det arbetet?

– Ja, då är vi i en omställning, där det också görs riskbedömningar och kommer att förhandlas om tjänster. Och det är nu som det blir mer konkret vilka tjänster det handlar om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista