dans
1 av 2
Glädjescener utspelades i Molkom i eftermiddag när beskedet kom om att Migrationsverket stoppar beslutet om att stänga boendet Foto: Jiyan Behrozy
Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Kullgren (KD), kommunalråd i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Stängningen av Graninge stoppas

1:13 min

Migrationsverket förlänger avtalet efter att Karlstads kommun kontaktat ledningen för Region Mitt. De boende på flyktingboendet Graninge i Molkom får bo kvar.

– Vi har jobbat stenhårt hela dagen för att få till en förlängning av avtalet så att vi tillsammans med Graninge fastigheter kan se till att all formalia som Migrationsverket ställer krav på kan uppfyllas, säger Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Det var ett bygglov som saknades och som låg bakom Migrationsverkets tidigare beslut om att stänga flyktingboendet där 130 personer bor.

– Vi beviljade bygglov för att ha boende på Graninge på senaste nämnden för någon vecka sedan. Det måste ju handla om att man inte haft med det bygglovet i någon ansökan, men det kan jag bara spekulera om, säger Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. 

Det tar dock några veckor innan ett beslut om bygglov vunnit laga kraft. Enligt Peter Kullgren har man också gjort allt för att processen ska gå så snabbt som möjligt.

– Vi har varit oerhört aktiva i den här frågan och det har gått fort att vi har tagit upp det på nämnden. Det har sneddats in för att vi ska ha en snabb process.

Under eftermiddagen har kommunen sökt ledningen på Migrationsverket Region Mitt. För boendet vill man ska vara kvar.

– Så byråkratiskt kan det inte vara så att man inte kan lösa en situation. Då tycker jag man ska åka dit och titta de här pojkarna och flickorna i ögonen och skylla på byråkratin. Då tror jag den största byråkraten veknar, om jag ska vara ärlig.

När personalen och de boende nåddes av beskedet i eftermiddags utbrast spontandans, och glädjescener utspelades, berättar Jiyan Behrozy som jobbar ideellt på Graninge:
- Glädjen är sjukt stor här. Det pussas och kramas och fälls tårar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista