kvinna med lamm i hall
1 av 2
De lamm som blir uppfödda med nappflaska blir fästa vid Helena Lundgren och följer henne tätt i hälarna. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
får i fårhall
2 av 2
På Fryksdalens fårfarm har de flesta tackor lammat lagom till påsk. Nu finns 90 lamm i fårhuset. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Farm får många besökare på konstrundan

5:20 min

Ett par hundra nyfikna personer besöker familjeföretaget Fryksdalens fårfarm under den årliga Övre Frykens konstrunda. 
- Lammen lockar mest, säger Helena Lundgren.

Övre Frykens konstrunda firade sitt 20:e år i helgen. Den sträcker sig från Vägsjöfors i norr till Ämtervik i söder och brukar locka runt 600 personer.

På årets runda fanns 25 stopp med gallerier, ateljéer och gårdsbutiker. Ett av dem var Fryksdalens fårfarm och gårdsbutik i Västra Ämtervik.

- Det brukar komma ett par hundra besökare - många barnfamiljer. Vuxna tar butiken och barnen tar fåren och lammen. Vi har nittio lamm just nu och det är en upplevelse för barnen att se dem, säger Helena Lundgren.

För några år sen lämnade hon och maken Joakim storstaden för att börja ett helt nytt liv på landet. Idag har de ett familjeföretag där sönerna Jonathan och Johan hjälper till. 

Även om det är mycket jobb så ser de fram emot konstrundan varje år.

- Det är jättehärligt att få direktkontakt med konsumenten och få visa vad vi gör, säger Helena Lundgren. För man är ju stolt över sina djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista