Kavina Thorslund. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 3
Kavina Thorslund, samordnare på asylboendet Graninge i Molkom. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
dans
2 av 3
Glädjescener utspelades i Molkom när beskedet kom om att Migrationsverket stoppar beslutet om att stänga boendet Foto: Jiyan Behrozy
Per Inge Lidén (MP), Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
3 av 3
Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden i Karlstads kommun. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Lugnet åter på Graninge

1:41 min

Nu har det gått fyra dygn sedan flyktingarna och volontärerna på Graninge flyktingboende i Molkom först fick veta att boendet ska stänga redan nu i veckan, för att sedan sent på eftermiddagen få besked från Migrationsverket om att boendet blir kvar.

Det var starka känslor som flödade på Graninge under dagen, berättar Kavina Thorslund, som är verksamhetsansvarig.

– Det var verkligen från yttersta förtvivlan och uppgivenhet, säger Kavina Thorslund.

Det första beskedet från Migrationsverket var att beslutet inte gick att överklaga. Efter några timmar ändrades det och boendet kunde vara kvar.

– Då blev det ju ett stort glädjeskrik, säger Kavina Thorslund. De boende sjöng "Tack Molkom". Alla kramades och pussades och vi hade fest och dansade på kvällen och det var helt fantastisk stämning. 

Även för Karlstads kommun blev det en intensiv eftermiddag, berättar Per-Inge Lidén, miljöpartistiskt och ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden.

– Det var rätt dramatiskt, faktiskt. Det saknades ett papper så ordföranden i stadsbyggnadsnämnden åkte runt på sta'n och fick det påskrivet och justerat. Vi hade kontakt med landshövdingen och vi ringde runt på Migrationsverket och försökte få tag på någon chef.

Per-Inge Lidén berättar att kommunen väntade besök om några veckor från Migrationsverket som skulle övertyga kommunen om att ordna fler boenden.

– Då tyckte vi att vi borde ju åtminstone ha kvar de vi har, säger Per-Inge Lidén.

Hör mer i P1-programmet Det nya Sverige - när världen kom till Molkom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista