4 porträtt
1 av 2
Några av de röster som hördes i Annandagsmorgon från Värmland i P1 Foto: Hedvig Nilsson
Kvinna ser ut över sjö
2 av 2
Miljöinspektören Yusra Moshtat från Irak ser landsbygden som en viktig arena för integration. Foto: privat

P4 Värmland tog över grannkanalen P1

81 min

På annandagsmorgonen sände P4 Värmlands Mari Stenström och Hedvig Nilsson i P1. Programmet hade rubriken: "Det nya Sverige - när världen kom till Molkom"

För ett halvår sen kom 80 flyktingar över en natt till den nedlagda Graningeskolan i Molkom. Många ställde upp för att välkomna dem, och boendet har hållit dörren öppen för ideella krafter.

I P1 berättade vi historien om Graninge, och vad flyktingmottagandet betytt för orten. Vi såg också på integration i ett vidare perspektiv. Jobb och språk brukar framhållas som nycklarna in i det svenska samhället. Men det finns fler: Idrott, musik, naturen, vänskap, kulturella värderingar, lagar och regler är också viktiga nycklar till svenskheten, det vittnar flera nya svenskar om i programmet.

Till exempel berättade miljöinspektören Yusra Moshtat om sin vision om landsbygden som en arena för integration. Molkom är bara en av de avfolkningsbygder som tar emot många flyktingar i förhållande till sitt eget invånarantal. Men statistik visar att när flyktingar får sina uppehållstillstånd flyttar de flesta till större städer, trots risken att hamna i utanförskap. Yusra Moshtats förklaring är att många invandrare har fördomar om landsbygden, då vår natur kan verka skrämmande för den ovane.

Vi måste jobba mot den här utvecklingen. Många som kommer hit har kompetens som kan få landsbygden att blomma upp "

Vi ordnade också en debatt mellan kommunalrådet Per-Inge Liden (MP) och liberale debattören Anosh Ghasri, och i en krönika fick komikern Kristoffer Appelquist från Sunne kåsera fritt om integration.

Som en extra karamell fick Bahar Hesko från Syrien avsluta programmet med Värmlandsvisan "Ack Värmeland" på tamboura.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista