Gunnel Tenhovaara. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Gunnel Tenhovaara. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kritik mot museets planerade flytt av Vilarstenen

6:36 min

Värmlands museum vill i samband med att de bygger en ny basutställning ta bort Vilarstenen som platsbyggdes i den nya museidelen för snart 20 år sedan. Något som konstnären Calevi Tenhovaaras änka Gunnel är kritisk till.  

I början av förra veckan kallades hon till möte med styrelseordförande Lena Melesjö Windahl och museichef Åsa Hallén.

– De ville diskutera Vilarstenen vid en eventuell flytt, och jag uppfattade det som så att de ville veta vad jag tyckte att de skulle göra av Vilarstenen och det gjorde jag klart ganska direkt att det låg inte i min kompetens och i min förmåga att veta. Den är byggd för den här platsen och det finns mycket djup och tanke bakom att den står just där, berättar Gunnel Tenhovaara.

Konstnären Calevi Tenhovaara gick bort 2009 och sedan dess är det hans änka Gunnel som har upphovsrätten.

– De menar att den är inget konstverk, utan att det är en anläggningstillgång och så var det bokfört som det. Detta är ju inte sant sa jag och dessutom har han fått priser internationellt att detta är en fin utsmyckning. Han har ju fått pengar av staten för att göra det här, säger Gunnel Tenhovaara.

Mats Lindberg som är VD på Bildupphovsrätt i Sverige säger att Vilarstenen är att betrakta som ett konstverk.

– Man får kalla saker vad man vill i sin bokföring eller vad det nu handlar om, men anläggningstillgång är ju ett bokföringsmässigt begrepp så det brukar man inte använda i kultursammanhang när man pratar om objekt man har i sina samlingar och det här borde väl även museet betrakta som ett objekt i sina samlingar, säger Mats Lindberg.

Värmlands museum har valt att ge en skriftlig kommentar till Gunnel Tenhovaaras kritik:

"Nuvarande fasta utställningar på Värmlands Museum togs fram i samband med att tillbyggnaden av museet stod klar 1998. Utställningarna bestod från början av tio utställningsrum, varav bara två fortfarande finns kvar. De var från början tänkta att stå i ca 10 år men har nu stått i snart 20. Vilarstenen (eller Möte med Värmland som utställningen egentligen heter), är skapad för ett rum som inte kommer finnas kvar när vi de närmaste åren bygger om och förnyar våra fasta utställningar.

I beskrivningen av basutställningen från 1997 är den med som en del av utställningen Möte med Värmland. Konstnären Calevi Tenhovaara, var en av flera konstnärer som anställdes vid museet som scenografer. Basutställningarna redovisades som en anläggningstillgång i museets bokföring och är alltså INTE upptagen i museets samlingar. Redovisningen av ”Vilarstenen” som en anläggningstillgång gjordes alltså redan för 19 år sedan och har INTE bytt namn sedan dess. Det är helt enligt praxis bland museer och vi kommer göra likadant när vi tar fram nya fasta utställningar de kommande åren.

Vi bjöd in Gunnel Tenhovara till ett samtal för att lyssna in hennes önskemål och tankar inför en eventuell förändring av utställningsrummet. Det är helt riktigt att många har uttryckt sin kärlek till Vilarstenen, men många är också positiva till att vi snart kan påbörja arbetet med att bygga nya fasta utställningar om Värmlands historia. Vi har sedan tidigare beviljats ekonomiska medel från Region Värmland och Karlstad kommun för att påbörja det arbetet."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista