Trasig backspegel. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Bil med trasig backspegel. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Kommunbilar vandaliserade i Säffle

1:28 min

Vid flera tillfällen under det senaste året har Säffle kommuns bilar blivit vandaliserade. Krossade bilrutor, sönderslagna backspeglar och stulna extraljus. Senast nu i helgen blev tre av kommunens bilar som hemtjänsten använder av med sina backspeglar.

– De blir ju besvikna, ledsna givetvis. Nu är det mycket djur ute på vägen, det är ju djuren de vill se med extraljusen framför allt. Då blir det ju sämre ljus när det inte finns några extraljus. Under helgen fanns det dock fler bilar att tillgå och därför kunde man lösa situationen för hemtjänstens del. Men självklart är det ett problem. Det tar tid att få tag på nya delar, det måste beställas nytt som kan ta flera veckor, man kanske måste sätta in hyrbilar osv, säger Robert Högsähf som är fordonssamordnare i Säffle kommun.

Att backspeglarna på kommunens bilar blivit sönderslagna har de tidigare inte varit med om, däremot så har bilrutor krossats ett antal gånger och 14 stölder av extraljus har skett under det senaste året. Dessa händelser har främst ägt rum runt industrigatan i Säffle men även på andra platser.

Vad gäller extraljusen så jobbar man nu också tillsammans med polisen med att märka upp delarna med ett unikt DNA som man registrerar i en databas. Skulle man då stöta på lamporna där de inte bör vara så kan spåra lamporna till kommunen. Men vandaliseringen och stölderna är kostsam, varje par med lampor kostar 6000 kronor.

– Alla skulle ju vilja ha ett garage givetvis i och med att just det här området är väldigt utsatt. Men det är ju en pengafråga. Det kostar ju mycket att bygga. Men sen borde bilarna få vara i fred ändå kan man tycka, säger Robert Högsähf som är fordonssamordnare i Säffle kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista