Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Runnevåls bostadsområde i Kil ska få ett nytt industriområde som granne. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio

Klubbat: Nytt industriområde på Runnevål

1:23 min

Det var en oenig kommunfullmäktige som på torsdagskvällen beslutade om en ny detaljplan för Runnevål som öppnar för ett nytt industriområde. 

– Vi kommer att överklaga. Vi kommer att arbeta vidare och hitta andra former för att ändå hålla den här frågan levande, säger Birgitta Bergh, en av boende i området.

Den socialdemokratiska och centerpartistiska majoriteten var för beslutet, samtliga i oppositionen var emot, liksom närmare 90 procent, av de över tusen boende i området, som protesterat mot planerna.

– Naturligtvis var det inte oväntat. Centerpartiet och Socialdemokraterna har ju drivit det här beslutet väldigt hårt utan att lyssna till våra protester, säger Birgitta Bergh.

Oppositionen hade redan innan torsdagens beslut lovat riva upp beslutet om de vinner nästa val. Något som välkomnas av de boende, som hellre vill se att industriområdet placerar utanför tätorten.

– Vi är ju rädda för att vi ska drabbas av buller och andra utsläpp, säger Birgitta Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista