Moa Thörnquist och Ricky Andreis, Värmlands bokfestival. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Moa Thörnquist och Ricky Andreis vill att den vämländska bokfestivalen ska tilltala en mycket bredare publik än tidigare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Värmländsk bokmässa i ny skrud

Moa Thörnquist " Jag kommer att lyssna in vad barn och unga vill ha"
4:20 min

I höst är det nypremiär för den värmländska bokmässan. Med nytt namn och nya lokaler så kommer Värmlands bokfestival att rikta in sig mer på barn och unga för att locka en bredare publik.

Bokfestivalen arrangeras i Region Värmlands regi. Ricky Andreis är ny som ansvarig för projektet och han berättar att man tänker i nya banor inför kommande festival i höst.

– Den traditionella bokmässan har besökare som är 45 år och uppåt och vi vill vikta om det väsentligt så att vi kommer att göra hela nya avdelningar som är riktade mot barn och ungdom under 25 år, berättar han.

Moa Thörnquist är biblioteksutvecklare på Region Värmland.

– Jag har barn- och unga-perspektivet och kommer att lyssna in vad barn och unga vill och ta tillvara på deras intressen och deras kulturliv, berättar hon.

Trots en satsning på den yngre publiken så kommer det fortsatt finnas mycket innehåll även för den mogna publiken.

– Det traditionella delen av bokmässan kommer att vara kvar för det är ändå ryggraden i den värmländska berättartraditionen, säger Ricky Andreis.

Nytt är även att man kommer att titta på berättartraditionens olika funktioner.

– Det är inte alltid i böcker som den värmländska berättartraditionen kommer fram, det kan vara i teater, film, i musik och det kan vara i cosplay och spelkultur. Det kan vara allt som har berättandeform i sig som har värmländsk bakgrund eller kärna. Sen om det formar ut sig som en blogg eller podd  - det är bara ett uttryck för det skrivna ordet, säger Ricky Andreis.

Värmlands bokfestival kommer att gå av stapeln på Nöjesfabriken i Karlstad mellan den 18 och 19 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".