Ahmed Altijani asylsökande Karlskoga hotell brandskydd
1 av 4
Ahmed Altijani är rädd att somna på kvällen för att grannarna röker fast de inte får och struntar i brandlarmet. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Karlskoga hotell asylboende brandskydd
2 av 4
Många asylsökande utrymmer inte boendet på Karlskoga hotell när larmet går. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
boendeansvarig asylboende Andreas Strandberg Karlskoga hotell
3 av 4
Andreas Strandberg, boendeansvarig på asylboendet på Karlskoga hotell. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio.
Asylboende brandvarnare Mariedamm
4 av 4
En stor schal har virats runt en av brandvarnarna på asylboendet i Mariedamm för att det inte ska tjuta. Foto: LG Månzon/Sveriges Radio.

Många falska brandlarm skapar oro på asylboende

"När larmet går blir jag rädd"
1:06 min

På många asylboenden i landet går brandlarmet väldigt ofta, utan att det brinner. Det gör att de boende har tappat respekten för larmet, och struntar i att utrymma.

På asylboendena på Karlskoga hotell har man stora problem med sina brandlarm. Enligt ägarna handlar det om otillåten rökning som aktiverar larmen, och när de går hela tiden, tappar de boende respekt för allvaret med signalen.

Stark oro
I Karlskoga känner Ahmed Altijani, som bor på asylboendet på hotellet, stark oro för att somna på kvällarna, eftersom han vet att folk röker inomhus, fast det är förbjudet.

– Jag känner mig rädd för jag har sett alltför många som röker inomhus, säger han. Jag säger att de måste sluta, och gå ut, men de bryr sig inte om mina råd, säger Ahmed.

Andreas Strandberg är boendeansvarig på Karlskoga Hotell, och han förstår Ahmed, säger han.

Jobbar med frågan
– Jag kan förstå att han känner sig orolig, men jag tycker inte att han ska vara det, för vi har ett kontinuerligt brandskyddsarbete som vi jobbar med.

– Samtidigt är det är ju som Ahmed säger, att det finns folk som röker inomhus, och vi har svårt att göra nåt mer än att be dem sluta, även om vi slår ner på det varje gång, säger Andreas Strandberg.

Han menar att de som driver asylboendet inte har några befogenheter att ge några straff till dem som röker inomhus, utan det handlar om att informera och vädja om respekt, säger han.

Om och om igen
Och Ahmed Altijani har liknande tankar om hur problemet med alla falsklarm och bristen på respekt för brandlarmet, ska lösas.

– Vi måste förklara för alla vad det är för regler som gäller, att det är förbjudet att röka inomhus och att de måste tänka på att det finns familjer härinne. Det är väldigt viktigt, avslutar Ahmed.

#srgranskar

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".