Marie Zygner, polisvolontär, och Ulf Sjöö, polis i Filipstad. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Marie Zygner, polisvolontär, och Ulf Sjöö, polis i Filipstad. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Polisvolontärerna - extra ögon i Filipstad

Polisen Ulf Sjöö: "De ska skapa en trygghet i centrum"
1:02 min

Nu i veckan drar Filipstadspolisens satsning på volontärer igång. En satsning för att öka tryggheten i centrala stan, där polisen tagit hjälp av vanliga Filipstadsbor.

– De ska vara ett komplement till polisen på stan, och se och höra och rapportera till oss, säger Ulf Sjöö, stationsbefäl och samordnare för volontärerna.

Förhoppningen är att satsningen ska öka känslan av trygghet i centrala Filipstad, och volontärerna ska fungera som ett slags nattvandrare. De har inga befogenheter, utöver det man har som vanlig medborgare. Men de har fått utbildning i hjärt- lungräddning, konflikthantering, sekretess och lag och rätt.

– Så det har de med sig när de går ut, säger Ulf Sjöö.

En av de nyblivna volontärerna är Marie Zygner, som till vardags jobbar som undersköterska.

– Jag är en social person och tycker om att vara ute bland människor. Och vi fick ju massor av utbildning och jag gillar att lära mig saker, så jag såg det som ett bra tillfälle, förklarar hon sitt beslut att vara med.

Vad tror du att du kan göra för nytta?

– Jag hoppas att vi ska skapa mer trygghet i stan, och det känns som att vi redan har börjat göra det, säger Marie Zygner.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".