Lars-Arne Sjöberg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Lars-Arne Sjöberg med sin bok om Sverigedemokraterna. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Runar Filper (SD) asner att det Lars-Arne Sjöberg skriver i sin bok inte överensstämmer med verkligheten. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ny bok om SD: "Partiet har två agendor"

Lars-Arne Sjöberg: "SD vill ha en enpartistat"
2:07 min

Sverigedemokraternas politik får skarp kritik i en ny debattbok av Karlstadsbon och tidigare universitetsprofessorn Lars-Arne Sjöberg.

Lars-Arne Sjöberg har granskat mediebevakningen av partiet och sammanställt åsikter från partiets företrädare i frågor som invandring, jämställdhet och demokrati.

– När jag började samla klipp om Sverigedemokraterna så växte det fram en skrämmande bild. Partiet har två agendor. Den ena är att vara ett salongsfähigt parti. Går man djupare in i deras texter handlar det också om målet att få ett stöd av 50 procent av befolkningen. Väl där vill de avskaffa demokratin, de vill ha en enpartistat utan rösträtt för medborgarna, säger Lars-Arne Sjöberg.

Vad har du för belägg för dina påståenden?

– Allt som finns i boken är hämtat från olika tidningar, radio och tv. Det finns källhänvisningar till allt.

Boken har Lars-Arne Sjöberg skrivit av ren pliktkänsla.

– Detta är en ödesfråga. Vi måste få upp allt till ytan och diskutera det, säger han.

Värmländske riksdagsledmoten Runar Filper (SD) är inte oväntat kritisk till det som beskrivs i boken.

– Det finns inget han skriver som överrensstämmer nämnvärt med verkligheten. Han bygger boken på en massa citat och artiklar som skrivits om partiet. Det handlar om enstaka händelser som har skett ute i landet från isolerade partiföreträdare. Jag tycker inte att det ger en rättvis bild av partiet.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".