Johan Rosqvist, chef för serviceförvaltningen Hammarö kommun.
Foto: Roy Malmborg Sveriges radio.

22 miljoner mer för VA på Hammarö

Serviceförvaltningschef : "En ny upphandling hade inte blivit billigare"
1:16 min

Kostnaden för utbyggnaden av Hammarö kommuns vatten och avlopp på Tye drar iväg. Det kommer kosta ytterligare 22 miljoner utöver den ursprungliga summan på 44 miljoner. 

Dessutom hänger Länsstyrelsens hot om vite som en skugga över projektet om det inte blir klart under 2017.

– Det finns problem här med avlopp och liknande så det är ju det som länsstyrelsen vill ha bort, säger Johan Rosqvist, chef serviceförvaltningen Hammarö kommun.

En utredning om hur vatten och avlopp skulle tas till Tynäs gjordes färdig 2005 och saknade många detaljer vilket Johan Rosqvist menar är anledningen till att det idag behövs ytterligare 22 miljoner till projektet är vad som då planerades.

– Vi har signalerat tidigt att det här kostar mer.

Pengarna lånas till en del och kommer så småningom att hamna på Hammarö kommuns kunders räkningar.

Arbetet sker inom ett partneravtal från 2011 med Skanska så någon ny upphandling görs inte. Johan Rosqvist tror inte heller att en upphandling skulle få fram lägre kostnader.

– Vi har jämfört med andra projekt och vi ser ingen fördyring utan snarare att  vi får en bättre dialog och kvalité till samma peng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".