Maude Johansson, Länsstyrelsen i Värmland. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Maude Johansson, Länsstyrelsen i Värmland Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Unga spolar kröken om inte anhöriga köper ut

Hälften av alla unga avstår alkohol om inte föräldrarna köper ut
1:22 min

Funderar du på att köpa ut åt ditt barn för att hen inte ska dricka "fulsprit"? Då är det nog dags att tänka om. Runt hälften av alla unga säger att de skulle avstå att dricka om inte en nära anhörig köper ut alkohol, enligt en ny undersökning.

Undersökningen är gjord av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Resultaten gläder Maude Johansson som är ansvarig för alkohol- och drogfrågor på länsstyrelsen i Värmland.

– Det låter jättebra tycker vi, för vi jobbar ju väldigt mycket med att uppmana vuxna med att inte förse ungdomar med alkohol.

Enligt Maude Johansson så är värmländska föräldrar duktiga eftersom de inte köper ut alkohol till unga i särskilt stor utsträckning.

– Vi har ju jobbat tillsammans med polisen, kommunerna, Systembolaget och vi har också engagerat Värmlands idrottsförbund och idéburna organisationer i det här arbetet för att motverka langning.

Arbetet tycks ha gett resultat. På bara två år har andelen ungdomar som säger att man har fått alkohol från sina föräldrar minskat från 14 till nio procent. 

– Men det finns ett litet "men" där. Andelen som får alkohol av sina föräldrar utan lov ligger på samma nivå och har till och med ökat lite. Det är den alkoholen som finns i hemmen som kan vara ganska stora mängder nu. Då är det ganska lätt att ta av den utan att fråga, så en uppmaning kan ju vara att hålla koll på alkoholen, säger Maude Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".