Bjarne Sik och Nichlas Elofsson jobbar som vägarbetare på E45:an mellan Säffle och Åmål. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
Bjarne Sik och Nichlas Elofsson jobbar som vägarbetare på E45:an mellan Säffle och Åmål. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Vägarbetare: "Vi vill gärna komma hem ikväll"

"Brist på respekt"
1:10 min

Att vara vägarbetare kan vara ett riskfyllt arbete, och nu ryter vägarbetarna Niclas Elofsson och Bjarne Sik ifrån.

Igår fick P4 Värmland ett inlägg på Facebook-sidan från vägarbetarna Niclas, Bjarne och Patrick, som just nu jobbar på en vägsträcka mellan Säffle och Åmål:

Vill ni ta upp det och uppmana trafikanterna att respektera vårt arbete. Allt för många skiter fullständigt i att vi är på vägen och gasar som jävulen skulle ta dom. Vi vill gärna komma hem ikväll.

– Vi känner oss jäkligt utsatta här på vägen. Många bilister skiter fullständigt i oss. De sitter i telefonen och nästan blundar när de åker förbi, säger Niclas Elofsson, som målar väglinjer. 

Vad är det framförallt som gör dig förbannad? 

– Det är bristen på respekt. Vi står på mittlinjen och grejar med någonting, du ser att folk nästan siktar för att komma mellan, men de släpper inte på gasen - totalt respektlöst! 

Vad är det för regelverk som gäller? Hur vill du att de ska uppföra sig?

– Vi har en piltavla på bilen där det står 50 kilometer i timmen. Det är inte mer än rimligt att folk respekterar det. Det tar inte mer än några sekunder så är de förbi så kan de gasa på igen, säger Niclas Elofsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".