Rallyföraren Sebastian Loeb. Foto: AP Photo/Thanassis Stavraki
Sebastien Loeb är niofaldig världsmästare i rally och siktar nu på en karriär inom rallycross. Foto: AP Photo/Thanassis Stavraki

Sébastien Loeb: "Det är en väldigt svår bana"

" Jag försöker jobba upp ett självförtroende i bilen"
2:47 min

Under ett par dagar har rallycrossteam från när och fjärran varit på plats i Höljes för tester av bilar, inställningar och förare. En av dem som gjorde sina första varv på Höljesbanan var före detta rallystjärnan och nyblivna rallycrossföraren Sébastien Loeb.

Den niofaldige rallyvärldsmästaren var inte helt överens med Höljesbanan.

– Det är en väldigt svår bana med många hopp och olika sorters kurvor. Den är fin men inte helt lätt att vänja sig vid, säger Sébastien Loeb.

I rallycrossdebuten i portugisiska Montalegre slutade den franske motorsportstjärnan på en fin femteplats i finalen.

– Jag försöker jobba upp ett självförtroende i bilen. Jag börjar vänja mig vid den.  Nu handlar det om att förbättra bilens inställningar och anpassa min körstil till den. Det går bra och är inga större problem, säger Sébastien Loeb.

Han är nöjd med prestationen i Montalegre.

– Det gick okej och vi fixade några bra poäng till teamet. Inte lika mycket som Petter men vi var med och kämpade, vilket var målet med tävlingen. Det var bra att komma med i finalen och nu är det bara att fortsätta så. Nivån är hög med intensiva fighter, säger Sébastien Loeb.

Nästa VM-deltävling går i Tyskland om en dryg vecka.

– Jag hoppas att jag kan göra bättre ifrån mig där än i Portugal, men jag är inte säker. Det är inte så lätt att inför varje tävling lära känna en ny bana på bara ett par varv. Jag ska göra mitt bästa, säger Sébastien Loeb.

Hans lagkamrat Timmy Hansen fanns också på plats i Höljes.

– Det har varit en bra känsla, det är roligt att köra här och jag har en bra känsla i bilen, berättar han.

Timmy Hansen kom på en 21:a plats i premiären i Portugal.

– Tävlingen där började inte riktigt som vi ville men vi har en bra bil och jag har en bra känsla bakom ratten. Jag vill vinna tävlingar, det är därför vi är här. Jag ser fram emot Hockenheim och att komma tillbaka till så vi brukar åka, säger han.

Timmy Hansen säger såhär om att dela stall med sin gamla idol Loeb:

– Det var stort när man fick veta att man skulle köra med honom men det har inte varit så svårt. Han har varit precis som alla andra och det går väldigt bra. Vi pratar bra och fasen - det var ju inte så märkvärdigt utan det känns bra helt enkelt, säger Timmy Hansen med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".