Mikael Gustafsson. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.
1 av 2
Mikael Gustafsson, vägdriftsarbetare, som röjer undan nedfallna träd på länsväg 734 mellan Kvarntorp och Västra Deje. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio.

Trädfall efter snöblandat regn

"Trädet kan ju slå till dig om du har för bråttom"
0:48 min

Nattens snöblandade regn har gjort vägarna i länet hala och opålitliga. Även träden påverkas. Tyngden från blötsnön gör att många träd inte klarar trycket utan faller över vägarna.

Ett exempel var på länsväg 734 söder om Forshaga, där ett träd fallit.

– Vi har tagit bort trädet som ligger över halva vägen. Det är lite farligt när det ligger i spänn. Det har ju blåst ner så när det ligger i spänn och man kapar det så kan det fara vart som helst, säger vägdriftsarbetaren Mikael Gustafsson.

När man röjer träd arbetar man två och två för säkerhetens skull. Är man ute på vägbanan måste vägdriftsarbetarna också se upp för trafiken, många bilar saktar inte ner. 

Vad gör ni när ni kommer till en plats och det ligger ett träd över halva vägbanan?

– Man kollar lite och är försiktig, det kan ju hända en olycka. Trädet kan ju slå till dig om du har för bråttom, säger Mikael Gustafsson.

Hur vanligt är det här, det är ju ändå i slutet av april?

– Det beror ju lite på hur det blåser och om det är blött i marken. Då faller de lite lättare. Det är väl lite olika, är det storm då blir det mycket och då hinner man inte med själv utan måste ta hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".