Sjön Visten, nordväst om Deje. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 4
Det är från sjön Visten som 10 000 av Forshaga kommuns drygt 11 000 invånare får sitt kranvatten. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Forshaga kommuns pumphus vid vattentäkten Visten. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 4
Forshaga kommuns pumphus vid vattentäkten Visten. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 4
Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio
Tomas Keiner, handläggare för vattenverksamheter på länsstyrelsen i Värmland. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
4 av 4
Tomas Keiner, handläggare för vattenverksamheter på länsstyrelsen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio

Kranvattnet i Forshaga leds bort från Visten utan tillstånd

Morgan Häggbom: "Vi har byggt ledningen efter de regler som gällde 1976"
4:59 min

Forshaga kommun har inget tillstånd för att leda bort vatten från sjön Visten, där man sedan 40 år tillbaka hämtar vattnet till nästan alla kommunens invånare. Frågan granskas nu av länsstyrelsen.

Men Morgan Häggbom, teknisk chef i Forshaga, anser att kommunen av gammal hävd har rätt att leda bort vattnet utan något tillstånd enligt vår tids miljölagstiftning.

– Vi har byggt ledningen efter de regler som gällde 1976, säger han.

Men det har ju hänt mycket på 40 år i samhället kring miljösynen. Måste man inte vara beredd att hänga med i tiden och ha ett tillstånd, och inte hävda att det är reglerna för 40 år sen som gäller?

– Jo, det är klart att det händer mycket på 40 år. Men det är ju så i alla branscher. Byggde man hus på 70-talet, så står de ju kvar, det har inte sökts nya tillstånd. Och Visten är en jättestor vattentäkt, den försörjer hela Forshaga och Deje, så det berör cirka 10 000 personer, så det är ingenting man ändrar på. Det är en jättelång process.

Det är från södra delen av sjön Visten som vattnet tas upp, och leds iväg längs en nio kilometer lång ledning till Forshagas vattenverk. Vattenverket har kommunen tillstånd för, men för bortledningen av vatten från sjön finns alltså inget tillstånd.

Kommuninvånarna förbrukar cirka 2200 kubikmeter vatten per dygn, så bortledningen "är av icke obetydlig omfattning", som det uttrycks i kommunens svar till länsstyrelsen.

Att länsstyrelsen nu lägger näsan i blöt och överväger tillsynsåtgärder, eftersom kommunen saknar tillstånd för att leda bort vattnet, är inget som gör Morgan Häggbom orolig.

– Nej, det är jag inte. Jag känner att det är en såpass stor samhällsnytta med vattentäkten så jag ser inget alternativ. Och om länsstyrelsen ställer krav, då får vi gå vidare till mark- och miljödomstolen och få en laglighetsprövning.

Enligt Tomas Keiner, handläggare på länsstyrelsen för vattenverksamheter, så behöver man normalt sett ett tillstånd enligt miljöbalken för den här typen av verksamhet. Nu vill han inleda diskussioner med kommunen.

– Och närmare utreda i vilken omfattning man tar vatten, och vilken påverkan det kan ha på miljön och sjön och även på enskilda intressen. Det finns många som använder vattnet och har synpunkter på vad man ska göra med det. Det är en ändlig naturresurs som man ska hushålla med. Vi ska utreda det närmare och försöka få en klar bild av vad som försiggår och sedan ta ställning till om vi ska vidta några åtgärder, säger Tomas Keiner.

Riskerar Forshaga kommun någon form av sanktion om man inte skaffar sig tillstånd?

– Det är ett tidigt skede, jag vill gärna ha en diskussion med kommunen. Men visst, kommer vi fram till att det är en verksamhet som har en stor påverkan och där man bör ha ett tillstånd så har vi sådana verktyg att ta till om det skulle bli nödvändigt. Men det får vi ta ställning till i ett senare skede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".