Birgitta Haglund chef för Folktandvården i Värmland
Birgitta Haglund chef för Folktandvården i Värmland Foto: Roy Malmborg Sveriges Radio

Två års kö på Folktandvården i Filipstad

Folktandvårdschef: "Det kommer en tandläkare till sommaren."
1:20 min

Flera privata tandkliniker har de senaste åren slagit igen i Filipstad och Folktandvården har inte kunnat utöka med tjänster.


Chef för Folktandvården i Värmland Birgitta Haglund:

– Det är väldigt svårt att kunna rekrytera tandläkare utanför storstadsregionerna. Det är även svårt att rekrytera tandläkare till Karlstad.

Ett hopp riktas till flyktingarna som kommer.

– Vi har redan flera syriska tandläkare som är inne och hjälper oss med tolkning. Invandringen är en stor tillgång för Folktandvården Värmland.

Från Filipstad och norröver finns dem längsta väntetiderna. Det kan kan bli ett års väntan på dessa orter, medan det i Filipstad alltså kan ta två år.

– Det har varit så här i Filipstad i några år. Men jag tycker att det är viktigt att säga att det här inte beror på våran invandring. De har rätt till en akut tandvård men inte till full tandvård.

För runt 20 år sedan åkte många svenska tandläkare till Storbritanien och fick en mycket bättre betalning för sina tjänster. Och det är den håligheten i tandläkarstaben som nu behöver fyllas.

Men läget kommer i alla fall att bli bättre i Filipstad, säger chef för Folktandvården i Värmland Birgitta Haglund:

– Vi har rekryterat en erfaren tandläkare som kommer att börja arbeta där till sommaren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".