Anna Strandberg, utredare vid Konsumentverket.

Fortfarande stora brister på landets lekplatser

Anna Strandberg, Konsumentverket:" Man skulle ju kunnat tro att det hade blivit bättre"
5:13 min

Varje år så skadas runt 18.000 barn så svårt på lekplatser att de måste åka till akuten. Vid en kontroll av 26 lekplatser i fem av landets kommuner som konsumentverket och Boverket genomförde i höstas så upptäcktes mer än 500 säkerhetsbrister.

– Man skulle ju kunnat tro att det hade blivit bättre nu när vi ända fått en sådan spridning och standardkraven har funnits så länge och så, säger Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Över hälften av bristerna beror på dåligt underhåll, det har tex blivit öppningar på olika ställen som efterhand är farliga att fastna i. Kanske kommer barnet igenom med kroppen men blir hängandes i huvudet eller fastnar på andra sätt. Sedan handlade det också mycket om dåligt stötdämpande underlag, att underlaget är för hårt att falla på från tex en klätterställning.

– Det värsta är när det är gungställningar som har ruttna gungbommar som kan falla ner på barn. Det har inträffat en dödsolycka som involverar just en rutten gungbom. Så det är väldigt viktigt att de inte får stå och ruttna och riskera att falla ner över ett barn som gungar, berättar Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Varje år skadas runt 18 000 barn så svårt att de måste åka till akuten. Ofta handlar det om hjärnskakningar, benbrott eller leder som har hoppat ur.

Om det är allvarliga brister på en lekplats så måste fastighetsägaren agera omedelbart och tar det för lång tid så får fastighetsägaren åtgärda bristerna och även betala vite.

Dialogen mellan fastighetsägarna och Konsumentverket och Boverket har varit bra men ofta handlar det om okunskap. Många fastighetsägare har varit glada över att få reda på vad som behövs åtgärdas och det har också lett till att de har kollat andra lekplatser som kanske inte hade blivit kollade annars.

Tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning är fortfarande överlag låg på landets lekplatser.

– Det som gäller för personer med funktionsnedsättning handlar om att det ska vara lätt att ta sig fram till redskap eller bänkar. Man ska kunna sitta vid en bänk där det finns armstöd osv. Hela lekplatsen måste inte vara anpassad men den som har en funktionsnedsättning måste få tillgång till en del av lekplatsen i alla fall. Ett annat tips är att man har lekställningar som fokuserar på känsel eller ljud, berättar Anna Strandberg.

– Föräldrar har naturligtvis också ett ansvar för sitt barn men lekplatsen ska vara utformad på ett sådant sätt så att det inte finns några inbyggda risker i utrustningen. En del barn är ju ute själva, man leker ju även i högre åldrar. Risker som barnen själva inte kan förutse är det som man letar efter, berättar Anna Strandberg som är utredare på Konsumentverket.

Ett tips till föräldrar är också att anmäla lekplatsen till fastighetsägaren om man upptäcker att något är slitet eller har gått sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".