Polis med alkomätare. Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT arkiv.
Politikern dömdes i tingsrätten för att ha kört bil med nära två promille alkohol, men själv uppger han att det var en annan, okänd person som körde. Foto: Gunnar Lundmark / Svd / TT arkiv.

Värmländsk SD-politiker överklagar fängelsedom

En värmländsk sverigedemokratisk kommunpolitiker som nyligen dömdes i tingsrätten till två månaders fängelse för grovt rattfylleri överklagar domen.

SD-politikern hade nära två promille alkohol i blodet, när han kontrollerades av polisen i höstas efter att bilen han färdades i framfördes vingligt.

Politikern hävdar dock att han bara var passagerare och att han inte vet vem som körde bilen. Han uppger att föraren snabbt försvann efter att bilen stannat, och att poliserna kanske inte såg det på grund av den kraftiga dimman.

Även ett vittne, en kvinna som satt i det främre passagerarsätet, har uppgett att bilen kördes av en okänd person som försvann.

Men en av poliserna har sagt att han såg politikern klättra från förarplatsen till baksätet, och att det inte var något tvivel om att det var han som körde bilen. Polisbilen stannade tio meter bakom bilen som hade kört vingligt, och polismannen var framme vid sidan av bilen på bara några sekunder.

Enligt polisen var det ingen dimma. Både kommunpolitikern och vittnet uppges ha varit så berusade att de knappt kunde stå när de kom ut ur bilen.

Tingsrätten gick alltså på polisens linje, och menade att polisens vittnesmål var klart och detaljerat.

I sin överklagan vidhåller politikern att det inte var han som körde bilen. Om han ändå förklaras skyldig vill han slippa frihetsberövande dom, med hänvisning till psykiska problem.

Politikern har tidigare fått betala böter, för att ha kört ett fordon trots körförbud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".