Lars Sätterberg, vd Karlstad Stadshus och kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Foto: Erik Nilsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Lars Sätterberg, vd Karlstad Stadshus och kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) vid dagens presskonferens. Foto: Erik Nilsson/Sveriges Radio.
Peter Landmark
2 av 2
Peter Landmark, före detta vd, Karlstad Airport. Foto: Björn Söderholm/Sveriges Radio.
Karlstad Airport

Peter Landmark polisanmäls

Lars Sätterberg: "Vi ser att det inte varit tillfredsställande rutiner"
1:01 min

Karlstad Airport polisanmäler sin förre vd Peter Landmark. Bakgrunden är tveksamheter kring redovisning och representation.

Så här skriver Karlstad Airport i sitt pressmeddelande: "Granskningen visar att riktlinjer och regler för attestering och representation inte följts på ett korrekt sätt och det finns felaktigheter i redovisningen som kan vara ett åtalbart handlande. Karlstad Airports styrelse har därför beslutat att gå vidare och göra en polisanmälan för att pröva om tidigare vd Peter Landmark gjort sig skyldig till brott."

Enligt den granskning som gjorts kan Peter Landmarks handlande juridiskt vara trolöshet mot huvudman eller bedrägeri.

Granskningen av de tre kreditkort som funnits inom Karlstad airport, och som inte enbart hanterats av Peter Landmark, visar på stora brister när det gäller kvittoredovisningen.

Bland annat handlar det om alkohol och gåvor som köpts in av Peter Landmark. Enligt redovisningen ska olika personer fått alkohol i julgåvor men en kontroll visade att de utpekade personerna inte fått några gåvor.

– När det gäller representation ser vi att det inte varit tillfredsställande rutiner. Det handlar om resor, boende och mat, sa vd:n för Karlstad Stadshus Lars Sätterberg.

Kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) var också kritiskt över hur flygplatsstyrelsen arbetat:

– Jag ser mycket allvarligt på detta. Det är oerhört olyckligt att vi hamnat i en sådan situation. Nu har vi haft oberoende aktörer som tittat på detta och vi konstaterar nu att man polisanmäler och det får ha sin gång.

Det konstateras också att styrelsen brustit i sin kontrollfunktion. Nina Larsson är styrelseordförande i Karlstad Airport och skriver så här:

− Vi ser naturligtvis väldigt allvarligt på att vi inte skött vårt uppdrag på det här området och tar ansvar för det. Jag och de andra ledamöterna i styrelsen har redan tidigare meddelat att vi ställer våra platser till förfogande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".