Stefan Persson
Med sina 29 år i tjänsten som deltidsbrandman i Stöllet så hotar Stefan Persson och hans kolleger att säga upp sig. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Deltidsbrandmän i norra Värmland hotar säga upp sig

Stefan Persson: "Alla är missnöjda"
1:10 min

Deltidsbrandmännen i norra Torsby kommun sågar utredningen bakom förslaget att en brandman på vardera brandstation i Stöllet, Östmark och Vitsand skulle ersättas av en specialutrustad brandbil. Nu hotar alla 54 deltidsbrandmännen utanför Torsby att säga upp sig.


Stefan Persson, med 29 års erfarenhet, är talesman för brandmännen.

– Det är hela sättet det har skötts på. Vi har inte fått vara delaktiga, det är först och främst det jag reagerar på, säger han.

Deltidsbrandmännen på samtliga brandstationer utanför centrala Torsby är i uppror över bristen på information från kommunledningen, när det nu enligt ett utredningsförslag ska omorganiseras från tre brandmän till två på tre brandstationer. Det skulle spara närmare en miljon kronor.

Det finns också ett missnöje med räddningschefen och nu hotar samtliga 54 deltidsbrandmän att säga upp sig, uppger Stefan Persson, talesman för kollegerna på brandstationerna i Vitsand, Östmark och Stöllet.

– Vi har inte tagit något helt färdigt beslut, men alla är missnöjda och förtroendet för vår räddningschef är noll. Det är inte bra stämning, det är det värsta jag har varit med om under alla de här åren. Det är beklagligt, säger Stefan Persson.

P4 Värmland har pratat med räddningschefen Pär Maltesson, som inte vill kommentera påståendena om att deltidsbrandmännen saknar förtroende för honom. "Det blir bara pajkastning", säger han.

I samband med en pressträff om det nya förslaget kring brandstationena nyligen sa han att det var en bra utredning, men att det inte är säkert att upplägget passar verksamheten och att man nu väntar på direktiv från kommunpolitikerna i Torsby. Han sa också att det är klart att personalen ser det som negativt om tre tjänster tas bort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".