Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
1 av 2
Landstingshuset Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Landstinget i Värmlands konstförråd. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Landstinget i Värmlands konstförråd. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio

184 konstverk saknas i landstingets samling

"De här registrerades som saknade för väldigt längesen"
1:21 min

Det saknas nästan 200 verk i landstingets konstsamling. De flesta saknas på grund av bristfällig registrering, enligt landstinget i Värmlands konstchef Anna Åberg.

Verken registrerades som saknade på 1980- och 1990-talet.

– I dag registrerar vi väldigt sällan saknade verk, säger Anna Åberg, konstchef på landstinget i Värmland.

Vad beror det på, att de här verken är saknade? 

– De kan ha blivit stulna, eller så kan de ha kommit bort på ett eller annat sätt. De kan ha skadats och någon enskild person kan ha slängt utan att meddela. Det kan ha många olika orsaker.

Det var kulturnytt i P1 som först berättade om att det saknades flera tusen offentliga konstverk i Sveriges landstings konstsamlingar.

I Landstinget i Värmlands konstsamling finns ungefär 20 500 verk, och av dem är det verk som ligger kvar som poster i registret efter ädelreformen på 90-talet, då många verk gick över i till exempel Karlstads kommuns ägo.

Men att det skulle ha stulits mycket konst genom åren, det tror inte Anna Åberg.

– Det är väldigt ovanligt. Det sker nästan aldrig.

Anna Åberg tror att det beror på att de flesta verken är utplacerade i verksamheten och hänger på ett och samma ställe under lång tid och därför märks det när ett verk saknas.

– Jag tycker att personalen är helt fantastiska på att vara observanta på förflyttningar och de meddelar oss så fort de tycker att någonting ser ut som det inte brukar.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".