Landstinget i Värmlands konstförråd. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
1 av 2
Landstinget i Värmlands konstförråd. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
Landstinget i Värmlands konstchef Anna Åberg framför en tavla som tillhör landstingets konstsamling. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio
2 av 2
Landstinget i Värmlands konstchef Anna Åberg framför en tavla som tillhör landstingets konstsamling. Foto: Anton Eriksson/Sveriges Radio

Ny databas ger bättre koll på landstingets konst

"Det blir mer kvalitetssäkert"
1:15 min

Snart införs en ny databas för att få bättre koll på landstinget i Värmlands konst. P4 Värmland har tidigare rapporterat om att landstinget i Värmland saknar 184 konstverk.

De flesta saknade verken har saknats sedan 30 år tillbaka på grund av bristfällig registrering. Men med det nya systemet kommer landstinget att få bättre koll på sin konst. 

I nuläget har konstenheten en lite äldre typ av databas, som är isolerad och inte har någon koppling till fastigheten.

– Nu ska vi, förhoppningsvis redan till hösten, införa ett annat system, som är en del av den databas som landstingsfastigheter använder sig av idag, och då kan vi mycket enklare koppla ihop konsten med den fastigheten och det rum som konsten finns i, säger Anna Åberg, konstchef på landstinget i Värmland.  

Det här leder också till att konstenheten kan använda mobila enheter när de inventerar konsten.

Trots att det är ganska få som jobbar med landstingets konstsamling, som uppgår till ungefär 20 500 verk på över hundra adresser i Värmland, så kommer landstinget att få en bra överblick av samlingen, enligt konstchefen Anna Åberg.

När posterna från det gamla registret flyttas över till det nya så hoppas Anna Åberg kunna göra en helinventering av konstinnehavet och fota konst som ännu inte finns på bild. 

Det här kommer också att gagna de som är intresserade av landstingets konst.

– Om man ställer en fråga om ett verk ska man kunna få ett svar, det ska man visserligen idag också, men jag tror att det blir ännu mer kvalitetssäkert med det här nya systemet, säger Anna Åberg.


 Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".