Polishuset i Karlstad. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Det var rätt beslut att lägga ner eller inte starta förundersökning i de nio uppmärksammade fallen, enligt en överprövning som har gjorts av åklagare i Örebro. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Åklagare: Rätt att lägga ner fall där utredares barn fanns med

Anna Lingsell om överprövningen gjord av åklagare i Örebro
1:20 min

Det var rätt att lägga ner eller inte inleda förundersökning, i de nio fallen där en värmländsk utredare fattade beslut om polisanmälningar där hens eget barn figurerade. Det slås fast av åklagare.


Det var i onsdags som P4 Värmland avslöjade att en värmländsk utredare hade lagt ner eller inte startat förundersökning i de nio ärendena. De nio besluten fattades under en tidsperiod på två och en halv månad, från december till slutet av februari.

Enligt polismyndigheten visste utredaren inte om att hens eget barn var vd och delägare i bolagen som polisanmälningarna gällde. Personen i fråga nämndes inte i själva anmälningarna.

Kriminalkommissarie Håkan Persson, tillförordnad chef för utredningsverksamheten inom polisen i Värmland, har medgett att det var efter att P4 Värmland började ställa frågor som man fick omfattningen klar för sig. Tidigare hade polismyndigheten uppgett att utredaren bara hade lagt ner ett fall där det egna barnet berördes av polisanmälan.

Allt material som rörde de nio ärendena skickades sedan till Örebro. Där är nu chefsåklagaren Sarah Hajslund Hansen färdig med sin granskning.

Hon anser att det var rätt beslut att lägga ner eller inte starta förundersökning i alla de nio fallen.

– Det finns inte anledning att tro att brott som faller under allmänt åtal har begåtts, säger hon till P4 Värmland.

Sarah Hajslund Hansen har enbart granskat sakfrågorna i anmälningarna, och inte frågan om jäv.

Andra polisanmälningar som har kommit in mot samma bolag har hanterats av andra utredare, och även i de fallen har man kommit fram till samma slutsats - att förundersökning ska läggas ner eller inte inledas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".