Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)
Tema allergi:

Nya riktlinjer för astma följs inte

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 06.00
"Många astmatiker har inte fått kontroll på flera år"
(3:33 min)
papper ligger på gräs med björkgren och allergimediciner allergi pollen astma
"Astmatiker har rätt till en allergiutredning" säger allergikonsulent Britt Runed apropå de nya nationella riktlinjerna. Med rätt medicinering kan de flesta astmatiker bli symtomfria. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Både landstingets allergikonsulent och allergiföreningen menar att vårdcentralerna inte följer de nya nationella riktlinjerna för astma-kol.
- Vi tycker inte att det fungerar bra. Framför allt ska man bli kallad på kontroll, säger Inga-Lill Björn, ordförande.

Även landstingets allergikonsulent Britt Runed Eliasson bekräftar bilden av att många allergiker inte får den vård de har rätt till - särskilt bland vuxna.

- Det märker jag eftersom de som ringer till mig undrar över mediciner - för de har haft samma medicin i många år. De har inte varit på kontroll utan de ringer till sin vårdcentral där sköterskan förmedlar till läkaren att de behöver nytt recept. Men de följs inte upp. De kanske inte varit på sin vårdcentral eller kontrollerat sin allergi på tre eller sex år.

En del av samtalen som hon får visar mer än tydligt att primärvården brister i sin uppföljning.

- En del har inte testat sig för att det är så svårt komma fram på vårdcentralen. En del har fått svaret att fungerar medicinen så var nöjd med det.

Samma bild har även Astma- och allergiförbundet. I förra veckan hade de öppet hus i Karlstad under astmadagen och flera astmatiker kom för att testa sig.

- Här idag har flera berättat att det inte varit för sin astma i någon sjukvård på tre, fyra, fem och sex år. Och det säger ju en hel del, säger Inga-Lill Björn.

Astma hänger ofta ihop med allergi och utsätts man för det man är allergisk mot är det vanligt att astman förvärras. Därför innebär Socialstyrelsens nya riktlinjer för astma-kol en förstärkning för astmatiska allergikers rätt till vård.

- Nu är vi oroade över att man inte tar det här på allvar. Vi vet ju att det är så att många inte får uppföljning. Vi vill att man följer de nya riktlinjerna.

De nya reglerna trädde i kraft i november förra året.

- Det står så att söker man för en astma så ska man också göra en allergitest för att se om det är en allergisk astma eller inte och då får man ju veta mer om den här personen är allergisk eller inte.

Under några temadagar sätter P4 Värmland folksjukdomen allergi under lupp. Har du erfarenheter eller tycker det är något vi ska granska extra. Hör gärna av dig till annika.strom@sr.se

Britt Runed, allergikonsulent - Vad är ditt råd till astmatiker?

- Begär mer uppföljning. Nu kan du hänvisa till de nationella riktlinjerna för astma-kol och att du har rätt till att följas upp. Ta kontakt med din vårdcentral och blir du inte nöjd där ta kontakt med någon annan. Får du inte hjälp via rådgivningen så ta hjälp av astma-kol-sköterskor som finns på många vårdcentraler. Tyvärr är det så att mycket ligger på patienten själv att få hjälp.

Socialstyrelsen gav ut de nya nationella riktlinjerna efter att man i en undersökning upptäckt att många patienter inte får rätt diagnos och hjälp. Syftet är att astma- och kolpatienter ska få diagnos tidigare, bättre sjukdomskontroll, bättre medicinering och fler återbesök.
Socialstyrelsen bedömer underdiagnostiken som mycket stor.

Fakta:
Astma och KOL är luftvägssjukdomar som orsakar stort lidande och drabbar över en miljon svenskar.
Det finns i dag en stor underdiagnostik av luftvägssjukdomarna astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, vilket innebär att många saknar en effektiv behandling.
Idag lever 800 000 personer i Sverige med astma som främst orsakas av luftvägsinfektioner, allergi, rökning och dålig inomhusmiljö.
Mellan 400 000 och 700 000 personer lider av KOL där rökning oftast är orsaken.
Många barn saknar astmadiagnos vilket orsakar lidande, skolfrånvaro och att föräldrarna måste stanna hemma från arbetet.
Med rätt läkemedel och god inhalationsteknik kan dock de flesta med astma bli symtomfria.
Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".