Varg. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Ikvälls hålls en demonstration i Morokulien i vargfrågan. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Demonstration för tydlig vargpolitik

Ingemar Tönnberg: "Vi måste kunna se långsiktigt"
1:38 min

Ikväll samlas norska och svenska jägare för att kräva en ny vargpolitik, med bland annat gränsöverskridande förvaltning. Demonstrationen hålls i Morokulien, på gränsen mellan Sverige och Norge, och arrangeras av Norsk Jeger- och Fiskeriforbund och Svenska Jägareförbundet.

Ingemar Tönnberg, värmländsk ordförande för Svenska Jägareförbundet, hoppas på tydligare besked om vargjakt.

– Vi vill få en förutsägbarhet på licensjakten, säger Ingmar Tönnberg. Det händer ju ingenting, utan blir bara stopp i domstolar.

Han räknar med stor uppslutning från den norska sidan, och hoppas att även svenska jägare sluter upp.

Flera ledamöter från norska stortinget är på plats men från svenskt håll verkar det bara bli Mikael Dahlqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot från Hagfors. Han vill se bättre diskussioner i vargfrågan.

– Lite kritisk är jag mot min egen regering för jag tycker att vi måste på ett bättre sätt ta tag i frågan och få en hållbar lösning, säger Mikael Dahlqvist. Men jag är även kritisk mot de andra partierna. Låt oss gräva ner stridsyxorna och försöka se det konstruktivt och långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".