kvinna står i sol framför gran
Landstingsrådet Elisabeth Kihlström, KD, håller med Astma- och allergiföreningen om att vaccineringar behöver öka betydligt mer. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Landstingspolitiker vill se fler allergivaccineringar

Kihlström: "Människor behöver känna till att vaccinering finns"
0:55 min

Landstingspolitiker Elisabeth Kihlström, KD, svarar på Astma- och allergiföreningens kritik om att för få får allergivaccination.
- Det handlar inte om pengar utan om kunskapen. 

För ett par veckor sen klargjorde allergiföreningen att minst dubbelt så många skulle behöva allergivaccination jämfört med hur många som får det.

Nu svarar landstingsledningen på föreningens kritik. Landstingsrådet Elisabeth Kihlström, KD, håller med om att fler bör få vaccination.

- Vaccineringar behöver öka betydligt mer och det handlar inte om pengar utan om att människor behöver känna till att behandlingen finns. Det handlar om att det finns en medvetenhet både hos patienten men också hos läkare och andra som jobbar i vården. 

Faktum är att Värmland vaccinerar tredje flest allergiker i landet. Just nu är det ungefär 650 värmlänningar som får behandling, barn och vuxna sammanlagt. Enligt läkemedelsbolaget ALK, som säljer vaccinet, så kostar en behandling normalt minst 30 000 kronor.

- Vaccinering är en väldig kostnadseffektiv verksamhet och  ger patienterna en bättre hälsa och de slipper ju äta en hel del mediciner. Så totalt är det inte alls säkert att det kostar mer pengar, säger Elisabeth Kihlström.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".