Räddningstjänsten på plats i Deje. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio
Räddningstjänsten på plats i Deje. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Stor gräsbrand längs järnväg

Brandingenjör Björn Johansson berättar om bränderna
2:42 min

Räddningstjänsten har nu lyckats släcka flera av de gräs- och skogsbränder som på tisdagseftermiddagen blossat upp mellan Molkom och Deje. Under natten har man fått omprioritera resurserna eftersom det börjat brinna längsmed järnvägsspåret norr om Högboda. 

Enligt Ola Åkesson på räddningstjänsten i Karlstadregionen bekämpade som mest ett 40-tal brandmän och en helikopter branden och vid ett-tiden natten till onsdag sa han såhär: 

– Sen en timma tillbaka har vi skurit ner på resurser men det är fortfarande kvar ett tiotal personer för att bevaka och så kraftsamlar vi för att komma ut i morgonljuset och då ska vi försöka få de sista glödbränderna under kontroll. 

Han berättar även att man under kvällen har fått omprioritera resurserna efter det att bränder även brutit ut längsmed järnvägsspåret norr om Högboda. 

Orsaken till bränderna har varit gnistor från förbipasserande tåg i kombination med att det är ovanligt torrt i marken.  Larmen började komma vid 14-tiden och Räddningstjänsten har 40 man från sju olika stationer på plats.

De ska nu ha lyckats släcka flera av bränderna men kraftsamlar för att släcka en större brand vid Nordsjöberget öster om Deje som ännu inte är under kontroll. 

Räddningstjänsten har också fått hjälp av en ambulanshelikopter för att få bättre översikt över området. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".