man med krycka bakifrån talar med annan man
Hans Kleine, ordöfrande för Humanisterna Värmland pratar med bloggaren som flytt Bangladesh

Han riskerar döden för att blogga

"Fast vi dör är det vi som vinner"
5:52 min

Det pågår ett krig i Bangladesh om det fria ordet. Den ena sidan slåss med machetes, den andra med pennor. Några av de dödshotade bloggarna har lyckats fly till Europa. Men inte ens här i Sverige känner de sig säkra. P4 Värmland har träffat en av dem, som vill vara anonym, på inrådan av svensk polis.

Det är föreningen Humanisterna i Värmland som bjudit in bloggaren för att föreläsa om situationen i hemlandet. Flera av hans vänner och meningsfränder har redan dödats, hackats till döds med machetes. Nu senast var det en redaktör för Bangladesh första HBTQ-tidning som mördades.
- Vi är skribenter, inga krigare och olyckligtvis blev vi ett byte för internationella terrororganisationer. Islamisterna kände sig hotade av att vi avslöjade dem. Nu dödar de alla som säger emot dem, de lämnar inget rum för alternativa röster, säger bloggaren.

De islamistiska extremisterna började döda skribenter som utmanade religiösa dogmer på nätet. Men nu mördar de alla som är ateister eller sekulära fritänkare, berättar han.

- Problemet är att vi får inget beskydd från vår regering. De förnekar eller skyller på offren. En av mina vänner gick till polisen för att få skydd, han nekades och två månader senare mördades han i sitt eget hem. 

Det fria ordet i Bangladesh begränsas också av en lag från 2006 som gör det förbjudet att såra religiösa känslor, ett brott som kan ge långa fängelsestraff. Bangladesh ska på pappret vara ett sekulärt land - enligt sin konstitution från 1971 - men så är inte fallet längre menar bloggaren.

- Absolut inte. Det är bara sekulära fritänkare som dömts enligt blasfemilagen, men de islamistiska hatpredikanterna blir aldrig dömda. Så lagen skapades bara för att få tyst på sekulära röster.

De extremister som dödar bloggare och fritänkare i Bangaldesh är en del av större terroristnätverk som IS och Al Quaida, säger bloggaren. Och hans budskap till det svenska folket är att det här är ett gemensamt, globalt problem.
-  Radikal islamism i tredje världen är länkad till er. De opererar ifrån länder i Europa och det är ett reellt problem i tredje världen för sekulära som mig. Det vill jag att er regering ska inse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".