Bastubad. Foto: Pontus Lundahl/TT.
1 av 2
Bastubad. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Håkan Dahlgren och Åsa Jansson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
2 av 2
Håkan Dahlgren och Åsa Jansson. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Bastu är hett i Karlstad

Åsa Jansson: Gillar man inte att bada bastu ska man komma hit ändå
4:53 min

17 bastuvärdar från hela landet är på kurs i Karlstad för att lära sig allt om bastusäkerhet och aufgusceremonier. Det är Svenska badmästarförbundet som valt att lägga en två dagar lång utbildning på Sundstabadet.

– Värmlänningarna är ganska bra på att basta. Men i Värmland är det inte så många som har koll på just vad aufgus är. Många tror att sitta i en bastu är bara varmt och jobbigt, men har man väl fått prova en aufgus är det många som kommer tillbaka och har fått en väldig aha-upplevelse, säger Håkan Dahlgren, bastuvärd på Sundstabadet.

Aufgus är en tysk badkultur där en bastuvärd häller olika eteriska oljor på aggregatet och sedan viftar ut det i bastun. Oljorna ska ge olika effekter på måendet och huden till exempel. 

– Man får så mycket tillbaka av kunden, de är helt lyriska. Har man aldrig provat en aufgus ska man verkligen göra det, säger Åsa Jansson som är en av de utbildningsansvariga på plats i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".