Ola Lavie, åklagare vid Värmlands tingsrätt. Foto: Hedvig Nilsson
Ola Lavie, åklagare vid Värmlands tingsrätt. Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.

Åklagaren om sexövergrepp i Årjäng: "Bevisläget är gott"

Snart dags för åtal
0:50 min

Nästa vecka väntas de fem pojkar som misstänks för ett grovt sexuellt övergrepp på en annan pojke i Årjäng åtalas. Enligt åklagaren är bevisläget bra, bland annat har polisen beslagtagit bilder i mobiltelefoner.

För drygt två veckor sedan kallades polisen till ett flyktingboende i Årjäng och fem tonårspojkar häktades sedan för grov misshandel, grovt sexuellt tvång och olaga hot. Efter några dagar släpptes pojkarna men misstankarna kvarstår och de är nu omhändertagna av socialtjänsten.

Enligt åklagaren medger alla fem att de befunnit sig i det skogsparti där brotten ska ha skett, något som enligt åklagaren också styrks av beslagtagna fotografier.

- Vi har en god bild av det som hänt och bevisläget är gott, säger åklagaren Ola Lavie.

Även ett tillhygge som misstänks ha använts för att misshandla den utsatta pojken har tagits i beslag. Vad det är för sorts tillhygge vill Ola Lavie i nuläget inte berätta och han vill heller inte säga något om motivet till varför pojken angreps.

- Vi behöver förhöra dem igen innan vi kan gå ut med det.

Åtalet mot pojkarna, som alla är straffmyndiga, beräknas lämnas in till tingsrätten nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".