Jamalas låt handlar om Alinas mormor

8:04 min

Den 18 maj är årsdagen av Stalins tvångsdeportering av Krimtatarerna 1944. Om detta handlar Jamalas låt som vann Eurovision Song Contest för Ukraina i helgen. Alina Koltsova från Arvika är själv tatar och hennes mormor var en av dem som deporterades.

För Alina blev vinsten en känslostorm:
- Jag skakade och grät framför TV:n och kände att nu är det tatariska folket erkänt i väst.

Kritiken om att vinsten var en känga mot Ryssland och därmed politisk, håller hon inte med om:

- Jag kan ta att man inte gillar låten för vi har alla olika musiksmak. Men det är inte politiskt att sjunga om sin historia och sin familjs bakgrund. Det är väldigt personligt. Jamala lägger inga åsikter i det, hon berättar det som har hänt, säger Alina Koltsova.

Samtidigt drar hon, liksom Jamala, paralleller till dagens situation. Idag är ungefär 12 procent av befolkningen på Krim tatarer. Många lever under fattiga förhållanden, och deras situation har förvärrats efter Rysslands annektering av Krim 2014 enligt Alina Koltsova:
- Läget för dem är katastrofalt.

Jag kan inte ruska av mig min historia, tatarerna kan inte ruska av sig sin historia, det här är nåt som fortfarande pågår"

Krimtatarerna är den turkisktalande muslimska befolkningen på halvön Krim. Den 18 maj 1944 väcktes drygt 190 000 krimtatarer upp mitt i natten och sattes på godsvagnar för att förvisas till olika centrasiatiska sovjetstater. Först under 80-talet, då Michail Gorbatjov satt vid makten, tilläts de återvända. För Alina och hennes familj är minnet av tvångsdeportationen levande än idag:

- Om man inte har en familj som varit med om nåt likande så tänker man kanske "jaja, men det var då det". Men för oss som har det här ursprunget är det inte så lätt att släppa taget och gå vidare och speciellt inte nu när vi är i en extrem situation igen.

Ryska medier har efter vinsten skrivit saker som att det var eliten i väst som dödade musiken i Eurovision på grund av russofobi.

- Det är sorgligt men samtidigt väldigt skrattretande, tycker Alina Koltsova. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista