En ask och ett papper på ett bord. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
En ask i jakaranda och ett intyg från Jordbruksverket om en godkänd möbel. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Viktigt att hålla koll på hotat träslag

"Tyvärr är gitarren död på marknaden"
1:07 min

I går togs ett unikt fall upp i Östersunds tingsrätt där en man står åtalad för att ha försökt sälja en gitarr gjord av ett utrotningshotat träslag.

För att slippa liknande obehagliga överraskningar gäller det att ha koll på vad det är för trä man säljer, och när ens pryl är tillverkad.

I fallet med den åtalade Östersundsbon handlar det om brasiliansk jakaranda, som har högsta skyddsklass i CITES-konventionen och som man inte längre får sälja eller köpa, men däremot äga saker gjorda av.

Så vad gäller då för ett instrument eller en möbel i trä?

– Är den äldre än 1947 är den okej oavsett vad den är tillverkad i. Men är den tillverkad senare bör man försäkra sig om att den inte innehåller så kallad jakaranda från Brasilien, säger Patrik Gräsberg på Hammarö auktionsverk.

Han menar att den nu åtalade mannen säkert inte gjort något fel medvetet, utan att problemet är att han inte hade koll på regelverket.

– Gitarren hade bytt ägare en gång efter att ett förbud inträtt. Den var alltså olaglig eftersom han hade köpt den under en period när det krävdes ett intyg för att få sälja den, och det hade inte säljaren gjort, säger Patrik Gräsberg.

Han tippar att den aktuella gitarren nu kommer att förstöras och att den misstänkte mannen kommer att dömas till böter.

– Tyvärr är gitarren död på marknaden, och det är ju beklagligt för han hade ju inte tänkt göra något olagligt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".