Sweco adventureteam
Sweco adventureteam ska ge sig ut på avslutande sträckan. Foto: Marie Krysander/Privat

Tredjeplats för värmlänningarna i ett av världens största multisportrace

"Totalt har vi nog bara sovit tre timmar under tävlingen"
4:30 min

Efter 93 timmar och femtio minuter så tog sig Sweco adventure in i mål tidigt i morse i Adventure Racing World Series competition som gick av stapeln i Sydafrika.

– Vi är otroligt nöjda. Man orkar med ungefär två tävlingar per år och de senaste åren har vi haft lite stolpe ut. Det var nära att vi hade det igår också. Vi körde fast i ett otroligt skogsområde och tänkte att de två lagen vi hade runtomkring oss har gått förbi, berättar lagkaptenen Tomas Nordlander.

Men när de nådde näst sista växlingspunkten så fick de höra att de två konkurrerande lagen inte hade kommit dit.

– Då bytte det på en sekund från att man var besviken till att nu ska vi ta den här tredjeplatsen, berättar Tomas.

Multisport är en extrem uthållighetsidrott med tonvikt på löpning, mountainbike och paddling i olika miljöer och distanser. Någon form av orienteringsmoment förekommer i alla grenar och under tävlingen så blev det bara tre timmar sömn för laget och en stor del i taktiken i sådana här lopp är att inte sova särskilt mycket.

– Det största problemet var inte tröttheten utan att vi hade blöta fötter. Onda fötter är värre än att vara lite trött, säger Tomas.

Målet var att komma topp fem och allra helst ta en pallplats. Något som laget alltså klarade. Efter prisutdelningen i helgen är det dags att bege sig hemåt igen. Och de närmaste dagarna handlar det mycket om att försöka återhämta kroppen.

– Det brukar ta en och halv vecka innan kroppen känns fräsch igen. Man är mest intresserad av att vila och äta faktiskt. Kroppen behöver den återhämtningstiden, säger Tomas Nordlander som är lagkapten för Sweco adventure.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".