Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
1 av 2
Moskén som kan byggas på Rud i Karlstad. Bild: ArkitektStudion AB
Bo-Lennart Christensen, förvaltare på HSB:s bostadsrättsförening på Rud.
2 av 2
Bo-Lennart Christensen, förvaltare på HSB:s bostadsrättsförening på Rud. Foto: Albin Norén/Sveriges Radio

Kritik mot moskébygge på Rud

Bostadsrättsföreningen: "Det passar inte in"
1:17 min

Det har kommit in en del kritik till Karlstads kommun, när det gäller planerna på att bygga en moské i stadsdelen Rud. Fram till måndag, 23 maj kan allmänheten komma med synpunkter på den detaljplan som nu finns ute för granskning.

Kritiken som kommit in handlar bland annat om en oro över att skolungdomar ska dras till våldsbejakande extremism. Men det finns också andra synpunkter.

Bo-Lennart Christensen, är förvaltare på HSB:s bostadsrättsförening på Rud. Han menar att trafiksituationen kommer att påverkas negativt.

– Det är kaos när det är examensdagar på både Nobel och på Rudsskolan. Det är kaos vid högtider på kyrkogården under allhelgona. Det står bilar på gräsmattor, det står bilar överallt, säger Bo-Lennart Christensen.

– Vad jag har hört ska det finns plats för ungefär 3000 personer i moskén och kommer det då 1500 bilar som ska stå vid skolorna, då förstår ju var och en hur trafiksituationen kommer att se ut.

HSB:s bostadsrättsförening på Rud har 872 lägenheter och en av de större fastighetsägarna i stadsdelen. Som förvaltare så har Bo-Lennart Christensen pratat med flera som är oroande över mosképlanerna och som har yttrat sig främlingsfientligt. Men det är något som bostadsrättsföreningen tar starkt avstånd ifrån, säger han.

– Det är bara så att vi har religionsfrihet och det får vi anpassa oss efter. Det kan man inte lägga något krut på överhuvudtaget. Men eftersom de gjort en så trafiksäker plats för skolorna och ska smälla igång ett bygge där. Oavsett om det är en moské eller en affär, så passar det inte in. Det räcker här på Rud med alla människor, bilar och parkeringar. Det borde vara färdigbyggt, säger Bo-Lennart Christensen. 

Detaljplanen har sedan 9 maj varit ute på granskning. Efter den 23 maj ska synpunkterna ska sammanställas av tjänstemännen på stadsbyggnadsförvaltningen och eventuellt korrigera planerna, innan politikerna i stadsbyggandsnämnden ska ta sitt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".